ZDRAVLJE U KUĆI

Zdravlje u voćki: Klementina može da spriječi ovih pet teških bolesti

( Ilustracija)

Avaz.ba

20.9.2017

S jeseni, stižu nam i nove vrste voća, obično južnog i to narandže, mandarine, limun, grejpfrut i druge varijacije citrusa.

Klementina je jedna posebna vrsta mandarine, koja u sebi ne sadrži sjeme i ukus joj je svjež. Nju je pronašao jedan Alžirac po imenu Klemen Rodije 1902. godine. Međutim, postoji i mišljenje da klementina potiče iz Kine, jer je ona veoma uobičajena voćka koja se može svakodnevno naći na stolu prosječnih Kineza. Danas se ona masovno gaji širom svijeta i popularna je na većoj teritoriji planete.

Naravno, klementina se ne konzumira samo u svježem stanju, već se prerađuje u određene proizvode kao što su džem, osvježavajući napici, suho ili konzervirano voće.

Kao i ostalo citrusno voće, tako je i klementina veoma bogata hranljivim sastojcima. Osim opštepoznatog vitamina C, tu su i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

Klementina je takođe i odličan izvor antioksidanata koji funkcionalno napadaju i uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je klementina odlična za regeneraciju i revitalizaciju tjelesnih ćelija, čime se poboljšava čovjekov imunitet.


Svojim hranljivim materijama, klementina čovjeku obezbjeđuje odličan kvalitet kože, odgovarajući balans kiselina u tijelu, pospješuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterola, održava tjelesnu težinu, ublažava digestivne probleme.

Osim navedenih zdravstvenih svojstava klementine, moguće je navesti pet bolesti na koje je moguće preventivno djelovati konzumiranjem ove sjajne voćke.

Prevencija raka

Vitamin C u klementini prepun je antioksidanata. Ove esencijalne materije veoma su važne za pospješivanje čovjekovog imuniteta, jer suštinski sprečavaju poremećaje ćelija usljed djelovanja slobodnih radikala. Ovakva svojstva koja posjeduje klementina nimalo nisu zanemarljiva, jer izlaganje tijela slobodnim radikalima djeluje pogubno za čovjeka, pošto usljed slabljenja imuniteta organizam postaje podložniji za nastanak raka i brzog širenja maligne bolesti.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da djeluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi djelovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.


Prevencija srčanog udara

Osim što klementina zdravsteno djeluje na sprečavanje nastanka moždanog udara, ona to isto čini i kada je riječ o srčanom udaru. Plod ove voćke pun je kalijuma, mienerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od viška nagomilanog holesterola. 

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Nije rijetkost da trudne žene često pate od ovog tipa dijabetesa, a ova bolest može biti veoma opasna jer jednako ugrožava zdravlje i trudnice i bebe. Da bi se to spriječilo, konzumiranje klementina tokom trudnoće zaista može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugogstanja. Zbog ovih svojih specifičnih svojstava, klementine su više nego preporučljive u ishrani budućih majki.

Prevencija kamenau bubregu

Posljednja, ali ne i najmanje bitna preventivna zdravstvena korist klementine je da sprečava pojavu kamenja u bubrezima. Redovno konzumiranje ovog južnog voća dobija se takva korist od minerala i vitamina da postižu ravnotežu soli kristala u bubrezima i uništavaju ih prije nego se pretvore u kamenje. Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac kako bi se spriječilo javljanje gasova.