BIH

Poslanici PDPSBiH počeli raspravu o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca na izborima

Piše: S. D. - E. Ma.

20.9.2017

14:30 Lazar Prodanović (SNSD) rekao je da je ovo ozbiljno pitanje jer se radi o tome da se ograničava pasivno pravo kandidiranja, ocjenjujući da predlagač nije predočio uvjerljive argumente.

- Svi osuđeni trebaju se suzdržati od kandidiranja na izborima zbog situacije u BiH. Partija kojoj pripadam nikada neće predložiti nekoga osuđenog za ratne zločine ni na izborne liste, niti u izvršnu vlast - kazao je Prodanović. 

Istakao je da smatra da se ovim samo parcijalno riješava pitanje jer postoje i osobe koje su osuđene i zbog nekih drugih stvari te je njegov prijedlog da se ova pitanja mogu riješiti izmjenama Krivičnog zakona, te je dodao da SNSD neće podržati ove izmjene Izbornog zakona.

13:45 Gotovo dva sata trajala je rasprava o dnevnom redu sjednice, a u toku je pauza u zasjedanju nakon čega će biti utvrđen konačni dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

13:35 Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na današnjoj sjednici Inforamciju Kolegija i Vijeća ministara BiH o Zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici Doma, kojim je zadužen predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi u narednom periodu mogao da bude donesen stav o Vijeću ministara.

Ovo je na prošloj sjednici predložio poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović, a zaključak su poslanici podržali, ali on se danas nije našao na prvobitno predloženom dnevnom redu sjednice te je Ahmetović, u okviru rasprave o dnevnom redu, upitao šta se s tim događa. 

Predstavnički dom PS BiH ni danas neće raspravljati o Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2016. godinu, jer predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nije došao na sjednicu, piše novinska agencija Patria.

Inače, ovo bi bila jedna od najinteresantnijih tačaka dnevnog reda, jer je poznato da članovi Ustavnopravne komisije nisu primili k znanju primljen Izvještaj VSTV-a za 2016. godinu.

Milan Tegeltija zbog zdravstvenih problema spriječen je bio prisustvovati i sjednici Komisije, ali i današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Klub SDA tražio je da se ova tačka skine s dnevnog reda, što je I usvojeno.

Zbog teže vrste povrede Tegeltiji je liječnik propisao šest sedmica mirovanja.

13:00 Predstavnički dom počeo je raspravu o Izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio Denis Bećirović, poslanik SDP-a.

Izmjenama ovog zakona traži se zabrana kandidiranja pravosnažno osuđenim ratnim zločincima da se kandidiraju na izborima u BiH. Bećirović je kazao da je veoma važno da ovaj dom podrži ove izmjene.

- To je test svih nas u BiH. Žao mi je što Vijeće ministara BiH nije ponudilo rješenje ovog problema, nego se na dnevnom redu Vijeća ministara čak pojavio Nacrt zakona o pomilovanju osuđenih za zločine i genocid. Ne vjerujem da je interes građana da ih predstavljaju pravosnažno presuđeni ratni zločinci. Dejtonski ustavotvorac ovo nije mogao predvidjeti, ali ovo je direktan udar na Aneks 7. Zabrana kandidiranja zločincima je evropska vrijednost. Haški proces je pokušaj da se za bivšu Jugoslaviju uspostavi ono što je u Nirnberškom procesu uspostavljeno nakon Drugog svjetskog rata. S druge strane, pasivno biračko pravo nema stotne hiljada Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih, a ovdje se problematizira pravo nekoliko stotina osoba presuđenih zločinaca - kazao je Bećirović.

On je ukazao i na konkretan primjer apsurda koji omogućava aktuelni Izborni zakon, jer primjerice Bošnjaci i Hrvati u RS nemaju pravo da se kandidiraju na izborima na cijelom teritoriju BiH, kao što nemaju Srbi u FBiH, a ostali nemaju to pravo uopće.

- Jedan Bogić Bogićević nema pravo da se kandidira, a Momčilo Krajišnik, presuđeni zločinac, ima. Zar nije normalno da se kolega Magazinović može kandidirati za člana Predsjedništva i Dom naroda, a ne može - rekao je Bećirović, pozivajući i visokog predstavnika Valentina Incka (Inzka), da se, kako je kazao, probudi iz političke hibernacije.

Jasmin Emrić, poslanik A-sda kazao je da podržava zabranu kandidiranja ratnih zločinaca na izborima u BiH, te je podsjetio kako je presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, koristeći to pravo postao načelnik Općine Velika Kladuša. 

- Danas ću podsjetiti da je kandidat za načelnika Velike Kladuše Fikret Abdić na kraju, nažalost, pobijedio. Osuđeni ratni zločinac. Kandidat koji je naredio i organizirao formiranje logora u cilju zatvaranja civila koji su bili protiv njegove ideje i tzv. autonomne pokrajine zapadna Bosna. Abdić je otvarao logore i sabirne centre. U njima je zatvorio više od 5.000 civila. Svi su mučeni. Zatvarane su i zlostavljane žene, djeca mlađa od 14 godina. On sada podsjeća veliki broj građana na zlodjela koja je naredio i unio je nemir u domove svih koji su prošli golgote logora. Zar je pravedno i moralno i da li doprinosi pomirenju da na ovakav način nastave živjeti kao da se ništa nije desilo. Potrebno je stoga ograničiti pasivno biračko pravo i na taj način eliminirati mogućnost da bi ratni zločinci mogli vladati u zemlji u kojoj su počinili zločine – kazao je Emrić.

Momčilo Novaković poslanik NDP-a kazao je da će glsati protiv ovih izmjena. On je rekao da se stiče dojam "da se jedan zakon donosi samo zbog Fikreta Abdića“.

- Ovdje se čuje samo primjer Fikreta Abdića. Je li to samo zbog njega donosimo zakon? S druge strane Abdić je izabran. Pa, koga je izabrao? Kako to da ga je narod izabrao uprkos svemu ovome što je kolega Emrić rekao, u što ja ne sumnjam. Hoćemo li dobiti suprotan efekat ako im ne damo da se kandidiramo - kazao je Novaković.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka kazao je da će podržati izmjene ovog zakona, dok je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a kazao da neće podržati ove izmjene. On smatra da Parlament ne bi trebao oduzimati pasivno pravo bilo kojem biraču, nego da bi odluku o zabrani trebao donijeti sud.

Na Novakovićevu izjavu da se “stiče dojam da se zakon donosi zbog jednog čovjeka“ reagirao je Denis Bećirović koji je to negirao, te Damir Arnaut, poslanik SBB-a koji je kazao da su ove izmjene neophodne i prije svega prevenirajuće,da nam se ne bi dešavalo da dođemo u situaciju da se zločinci kandidiraju na izborima.

- Mi smo u BiH kao što smo odmah nakon Dejtona bili u prilici da hapsimo ratne zločince, sada smo u prilici da oni izlaze iz zatvora i odmah se kandiduju. Abdić nije cilj, već personifikacija šta nam slijedi. Ti ljudi mogu unijeti nemir kod povratnika i Aneks 7 vratiti unazad – kazao je Arnaut.

12:15 Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na današnjoj sjednici Inforamciju Kolegija i Vijeća ministara BiH o Zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici Doma, kojim je zadužen predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi u narednom periodu mogao da bude donesen stav o Vijeću ministara. 

Ovo je na prošloj sjednici predložio poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović, a zaključak su poslanici podržali, ali on se danas nije našao na prvobitno predloženom dnevnom redu sjednice te je Ahmetović, u okviru rasprave o dnevnom redu, upitao šta se s tim događa.

Nakon što je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić zatražio da se Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2016. godinu skine s dnevnog reda, jer na sjednici nije prisutan predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, poslanici su i taj prijedlog podržali.

Inače, ovo bi bila jedna od najinteresantnijih tačaka dnevnog reda, jer je poznato da članovi Ustavnopravne komisije nisu primili k znanju primljen Izvještaj VSTV-a za 2016. godinu.

Milan Tegeltija zbog zdravstvenih problema spriječen je bio prisustvovati i sjednici Komisije, ali i današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Klub SDA tražio je da se ova tačka skine s dnevnog reda, što je i usvojeno.

Zbog teže vrste povrede Tegeltiji je liječnik propisao šest sedmica mirovanja.

10:15  Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Na dnevnom redu sjednice nema Zaključka usvojenog na prošloj sjednici na prijedlog Sadika Ahmetovića, poslanika Nezavisnog bloka, da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH do današnje sjednice informira Parlament o tome ima li podršku većine u Domu.  

Zbog ovoga  primjedbu Kolegiju Doma uputio je Ahmetović, kazavši da je neozbiljno da Dom ne poštuje zaključak koji je sam donio, te da očekuje da Kolegij taj zaključak i ispoštuje i stavi na dnevni red ovu tačku.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da Ahmetović s razlogom traži realizaciju zaključaka Parlamenta, ali on smatra da za to nije odgovoran Kolegij Doma.

- Čitava priča da se normalizuje i da Kolegij učini dodatni napor i da Vijeće ministara počne poštivati zaključke Parlamenta – kazao je Magazinović.

On je pitao i zašto još uvijek pred Predstavnički dom nije došao Izborni zakon, usvojen u Domu naroda po hitnoj proceduri.

- Zbog čega toliko vremena treba da papir s četvrtog sprata siđe na drugi sprat. I, bilo bi dobro da i nama kažete kada će to biti - rekao je Magazinović, ukazujući da je dnevni red i današnje sjednice veoma siromašan, i da poslanici imaju o čemu raspravljati, samo jer su zakone uputili poslanici u parlamentarnu proceduru, a ne Vijeće ministara, kojem je to obaveza.

- Nema veze što je Vijeće ministara BiH izgubilo podršku ovog doma, oni su u obavezi raditi – rekao je Magazinović.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma podsjetila je na Poslovnik doma, te je kazala da nije razumjela traži li Magazinović uvrštavanje tačke na dnevni red ili pojašnjenje.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a replicirao je Ahmetoviću i Magazinoviću, potpitanjem „koliko poslanici poštuju Vijeće ministara?, te se referirao na Izvještaj o Pelješkom mostu na prošloj sjednici Doma.

Ahmetović mu je poručio da ne miješa ta dva pitanja i da on ostaje pri stavu da predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba dostaviti informaciju – ima li ili nema podršku većine.

I, poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić, pridružio se zahtjevu svog stranačkog kolege i kazao da predsjedavajući Vijeća ministara mora odgovoriti Zaključku Predstavničkog doma i da nema potrebe da bilo ko bude kome glasnogovornik.

Zahtjev su podržali i poslanici SNSD-a, Staša Košarac, Nikola Špirić i Milica Marković.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg predstavničkog doma kazao je Špiriću da predloži uvrštavanje u dnevni red tačke o izglasavanju povjerenja Denisu Zvizdiću.

Arnaut je rekao da se ovdje jasno radi o informaciji koja se u demokratskim zemljama podrazumijeva.

- U nekim zemljama se podrška Vladi testira na budžetu. Ali ovdje imamo i pitanje odnosa prema Parlamentu. Nema predsjedavajućeg VM, imao je obavezu nešto uraditi do današnje sjednice. Je li neko tražio potpise? Je li se iko pitao kako smo došli u ovu situaciju? Došli smo tako što gospodin Zvizdić nije ni sa kim razgovarao, nije razgovarao sa ključnim akterima o ključnim zakonima. Dobacivao je da ne želi da odgovori na poslanička pitanja, davao obećanja koja nije htio – kazao je Arnaut.

On je podsjetio na Ustav BiH i to da je Predsjedništvo BiH to koje imenuje mandatara.

- Zašto onda gospodin Bosić traži da Parlament predloži novog – upitao je Arnaut.

Momčilo Novaković (NDP) je rekao da raspravljati o izvještaju VSTV-a, kada tu nije predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, nema smisla.