LIFESTYLE

Događaji koji su obilježili 20. septembar

Avaz.ba

20.9.2017

480 P.N.E. Grčka u bici kod Salamine

Temistokleova pobjeda nad persijskom vojskom

U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Persijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru. Ova pomorska bitka između udružene flote grčkih polisa i persijske flote, najveća i najslavnija pomorska bitka starog doba. Vođena je blizu Atine, u uskom prolazu između ostrva Salamine i Pireja u Grčkoj. Persijanci su imali više brodova, međutim, zahvaljujući većoj pokretljivosti svojih brodova Grci su odnijeli odlučujuću pobjedu nad moćnijom persijskom flotom. Ova bitka označila je prekretnicu Grčko-persijskog rata, jer je nakon nje persijski car Kserks I povukao većinu svoje vojske nazad u Persiju.

1697. Mirovni ugovor u Rejsvijku

Ugovorom okončan Rat za palatinsko nasljeđe

Engleska, Španija, Holandija i Njemačko carstvo potpisali u Rejsvijku kod Haga mirovni ugovor s Francuskom, čime je okončan rat Velike alijanse. Vještom diplomatijom, Francuska uspjela da zadrži skoro sve osvojene teritorije. Rat Velike alijanse, poznat i pod imenima Devetogodišnji rat, Rat Augzburške lige ili Rat za palatinsko nasljeđe bio je veliki rat koji je izbio 1688. i trajao sve do 1697, uglavnom na evropskom kontinentu. Zahvatio je takođe, i sekundarne frontove u Irskoj i Sjevernoj Americi. Postojao je veliki pritisak i u Engleskoj i u Holandiji da se sklopi mir. Trgovina u objema zemljama je nazadovala, a finansijska i ekonomska iscrpljenost se osjećala ne samo u Engleskoj i u Holandiji, nego i kod protivnika u Francuskoj. Do kraja 1696. i Vilijam III od Engleske i Luj XIV su bili odlučni da sklope mir. Luj je postao sve umjereniji, a osim toga osjećao je da je potrebno da razbije savezničku koaliciju prije nego što umre Karlos II od Španije.

1870. Rim priključen Italiji

Italijanske snage su na juriš osvojile Rim, čime je označen kraj Papske države, posljednje samostalne državice na Apeninima. Papa Pio IX se preselio u Vatikan, dok je u palatu Kvirinal ušao italijanski kralj Vitorio Emanuele. Ovim je ujedinjenje kraljevine Italije, kao jedinstvene zemlje, okončano.

1833. Rođen Ernesto Teodoro Moneta

Italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1907. godine. Bio je direktor milanskog lista “Il SecoLo” i predsjednik Internacionalnog kongresa za mir u Milanu 1906. godine, a u mladosti Garibaldijev sljedbenik i borac.

1946. Prvi Kanski filmski festival

Kanski filmski festival, Le Festival International du Film de Cannes otvoren je 20. septembra 1946. godine od kada se održava svake godine u ovom gradu na jugu Francuske. Prestižna nagrada za najbolji film je Zlatna palma.

1886. Automobil Karla Benca

Prvo vozilo na benzin debitovalo u Springfildu

Prvi automobil čiji je motor koristio benzin debitovao je u Springfildu u Masačusetsu. Njemački inžinjer Karl Benc patentirao je prvi uspješan automobil na benzin nakon što je trokolica konačno dobila patentnu zaštitu 1886. godine pod brojem DRP37435 i nazivom “Automobil napajan gasom”. Potom je prešao na godinu ranije patetntirani benzinski motor, čiji su tvorci Dajmler i Majbah i krenuo u prvu prodaju automobila ikada. Pošto nije bilo benzinskih pumpi, vozači su u drogerijama kupovali medicinski benzin koji se koristio za dezinfekciju rana. Automobile je, zbog konstrukcije motora tada moglo mnogo toga da pokreće, čak i petrolej. Takvi motori su do Prvog svjetskog rata rijetko imali elektropokretače, uglavnom su se palili ručno, na takozvanu kurblu. Prve benzinske pumpe počele su da se pojavljuju poslije Prvog svjetskog rata, ali je benzin bio veoma skup, jer je država uzimala velike takse.

1934. Italijanska filmska diva

Rođena Sofija Loren

Italijanska filmska glumica i dobitnica Oskara punog imena Sofija Vilani Šikolone šezdesetih godina prošlog vijeka stekla je svjetsku slavu. Već s 15 godina zaposlila se kao model u Rimu, a s platom od posla kao model za ilustovane romantične priče izdržavala je porodicu. Nakon malih uloga u filmovima, kao što su “Quo Vadis” 1957. je upoznala starijeg producenta Karla Pontija za kog se udala na 23. rođendan. Kada je 1962. godine osvojila Oskara za italijansku ratnu dramu “La Ciociara”, postala je prva glumica u istoriji koja je dobila tu prestižnu nagradu izvan engleskog govornog područja. Osim Oskara, osvojila je i pet Zlatnih globusa, četiri puta nagradu za najpopularnij u žensku zvijezdu, a jedan put za životni doprinos filmu. Zanimljivo je da je 1982. odslužila 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza.