REGION

Vučić: Svijet je u opasnoj i komplikovanoj situaciji

Srna

19.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku (New York) da se svijet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, te da se u sjedištu UN moglo čuti i "mnogo teških riječi" u tom kontekstu.

Vučić je novinarima nakon obraćanja američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim sigurnosnim izazovom po svjetsku zajednicu, a posebno na Sjevernu Koreju, rekao da je na Srbiji, kao maloj zemlji, bolje da ostane "izvan svakog radara", da se sačuva zemlja i budućnost djece.  

On je dodao da mu se čini da današnja situacija u svijetu ima određene paralele sa situacijom pred Prvi svjetski rat i nekim drugim historijskim periodima i prilikama, prenose srbijanski mediji.

"Mislim da je svijet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških riječi danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Sjeverne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja", rekao je predsjednik Srbije. 

Vučić je naveo da je na vlastima u Srbiji da urade sve da se zemlja nikada ne nađe na spisku zemalja koje je danas "u pakao slao američki predsjednik", te da vodi pametnu politiku.

Dodao je i da je pažljivo slušao govor američkog predsjednika, te da je porazgovarao o njemu i sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sjedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela. 

"Predsjednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku riječ predsjednika Trampa analizirati. Vidjela se duboka, duboka podijeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN. Sve drugo što bih komentarisao, nisam siguran da bi bilo u našem interesu", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da će biti analizirani i neki drugi govori, kako bi bili pronađeni pravi zaključci za vođenje srbijanske politike u narednom periodu.