REGION

Vučić u Njujorku razgovarao s većinom regionalnih lidera

Avaz.ba

19.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku, u više susreta, razgovarao sa svjetskim zvaničnicima, među kojima je i ministar vanjskih poslova Norveške Begre (Borge) Brendeom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i liderima nekoliko država regiona.

Vučić se sa Stoltenbergom i Brendeom sastao neposredno pred početak zasjedanja Generalne skupštine UN.

Srbijanski predsjednik razgovarao je i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićerm.

Vučić je razgovarao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i premijerom Slovenije Miroslavom Cerarom.

Ekonomska saradnja, bolji odnosi u regionu, kao i evropska perspektiva zemalja koje nisu članice EU bile su glavne teme njihovih razgovora, rečeno je u saopštenju kabineta predsednika Srbije.  

Predsjedniku Srbije i liderima zemalja regiona u razgovoru se pridružio i predsjednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak.  

Vučić je, navodi se, posebno sa predsjednikom Crne Gore razmotrio brojne infrastrukturne projekte na kojima dvije zemlje rade, a koje bi trebalo u narednom periodu neuporedivo bolje da povežu dvije države

Kako pišu novosti.rs, srbijanski predsjednik u Njujorku se sastao sa predsjednicom Vlade Norveške Ernom Solberg, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije. 

Vučić je uputio poziv predsjednici norveške vlade da posjeti Srbiju, što je ona prihvatila, istovremeno čestitajući srbijanskom lideru na ekonomskim reformama i suficitu u budžetu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Srbijanski predsjednik je, takođe, zahvalio Vladi Norveške na donaciji koju je uputila Srbiji i posebno na razvojnoj pomoći. 

U Njujorku se VUčić sastao i sa predsjednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom (Lofven).

Tokom razgovora, Vučić je konstatovao da su odnosi dvije zemlje značajno napredovali nakon posjete Levena Srbiji i naglasio da je otvaranje prve robne kuće, čuvene švedske marke "Ikea" najbolji pokazatelj za takvu saradnju. 

Vučić i Leven dogovorili su da dalje treba raditi na unaprjeđenju odnosa i razvijanju bliske saradnje, posebno u privlačenju novih švedskih investitora u Srbiju, saopšteno je.