BIH

Ko je misteriozni emir?

Smrt Abdul-Wahida Al-Qahtanija objavljena je 26. novembra 2001.: Iako je riječ o različitom načinu pisanja imena, sudski spisi ne ostavljaju dilemu da je riječ o istom čovjeku osuđenom u Zenici za otmicu, pokušaj ubistva i ubistvo na deset godina

Piše: Avaz.ba

19.9.2017

Pišući o tome do kakvih saznanja je došao iz sudskih spisa o slučaju otmice i ubistva Paula Goodala, vozača britanske organizacije ODA likvidiranog 1994. godine u blizini Zenice, te ubistvu trojice katarskih državljana, njegovih navodnih otmičara, rahmetli Esad Hećimović 1. marta 2002. godine u „Danima“ je opisao i detalje o tada jedinom osumnjičenom Abdul Hadiju Al-Gahtaniju. 

Gahtani je, također, otet i to dok ga je 21. marta 1994. kod Dusine policija iz Zenice vodila na, kako se ističe u tekstu, sasvim nepotrebno saslušanje u Sarajevo, te mu je potom suđeno u odsustvu.

Mučenička smrt

- Za slučaj Al-Gahtani zainteresovao se „Wall Street Journal“, nakon što je krajem septembra prošle godine SFOR izvršio upad u jedan od ureda Visokog saudijskog komiteta. U razgovoru za WSJ, Fahd Al Zakari, zamjenik direktora VSK-a, porekao je da bilo šta zna o Gahtaniju ili njegovim aktivnostima. Rekao je da je Gahtanijeva kartica mogla da bude falsifikat. U sudskom spisu se, zaista, nalazi Gahtanijeva kartica, broj 01/14, ovjerena sa dva pečata Visokog saudijskog komiteta. Ali, u spisu se nalazi i Gahtanijeva prva izjava nakon zatvaranja u Vojno-istražni zatvor.  

U ovoj izjavi Sektoru vojne bezbjednosti 3. korpusa, Gahtani kaže da je "šest mjeseci ranije od glavnog direktora ove organizacije iz Zagreba, gospodina Nasera, postavljen za direktora u Zenici". Prema Gahtanijevoj izjavi, u tom periodu je pomogao Bosni sa oko 50 tona brašna, ulja i drugih prehrambenih artikala. Očekivao je dolazak još 8 kamiona hrane koju je namjeravao da podijeli postačima za ramazan. Al-Gahtani je osuđen u odsustvu na 10 godina zatvora.

Od navodne otmice kod Dusine o njemu nije bilo nijedne vijesti. Mjesec dana nakon što je WSJ objavio svoju priču, oglasili su se izvori afganistanskih mudžahedina. Tako je 26. novembra 2001. objavljena mučenička smrt Abdul-Wahida Al-Qahtanija. Iako je riječ o različitom načinu pisanja imena, sudski spisi ne ostavljaju dilemu da je riječ o istom čovjeku osuđenom u Zenici za otmicu, pokušaj ubistva i ubistvo na deset godina. Abdul Hadi Al-Gahtani je Abdul-Wahid Al-Qahtani.

U razgovoru za “Wall Street Journal”, Fahd Al-Zakari, zamjenik direktora Visokog saudijskog komiteta, porekao je da bilo šta zna o Gahtaniju ili njegovim aktivnostima

Zarobljen na punktu

Prema ovoj vijesti, koja nije potvrđena iz nezavisnih izvora, na treći dan ramazana, ili 19. novembra 2001, poginuo je kada je jedna američka raketa pogodila zgradu u kojoj se nalazio u blizini Kabula.

Ko je, zapravo, misteriozni emir? Biografija ne ostavlja dileme da je riječ upravo o osuđenom direktoru. Ključne dijelove tada objavljene biografije sam Qahtani je ispričao dok je još bio u zeničkom Vojnom zatvoru. I sam je bio zarobljen u srednjoj Bosni kada je na putu za Mehurić bosanski vozač pogrešno skrenuo na punkt HVO-a u martu 1993. godine. "Bio sam tada dva mjeseca u logoru HVO-a u Busovači. Tu smo maltretirani i zlostavljani na sve moguće načine. Mnogo su nas tukli, a jednog brata su i ubili. Poslije dva mjeseca došlo je do razmjene i ja sam razmijenjen", rekao je Al-Qahtani. U biografiji nakon pogibije kod Kabula kaže se da je Al-Qahtani posvetio 11 godina života džihadu u Afganistanu, Bosni, Izraelu i ponovo Afganistanu - prenijeli su “Dani” 1. marta 2002. godine.

Neistražena prošlost progoni Bošnjake, dok spisi prikupljaju prašinu u sudskom arhivu 

- U svojoj izjavi vojnim isljednicima Al-Qahtani je rekao da je, dan na koji je izvršena otmica, u Zenici bio sa Abu Maalijem, "komandantom mudžahedina za Zenicu". Ni Al-Qahtani, međutim, nije želio da govori o najmisterioznijem mudžahidu i posljednjem emiru El Mudžahida u Bosni". Rekao je da ne zna kada je Abu Maali došao u Bosnu, niti šta je po zanimanju. Precizirao je samo da je Abu Maali Alžirac i civil. Puno više govore francuski teroristički istražitelji. Za njih je Abu Maali bio "emir mudžahedina u BiH i odgovoran za strukture uspostavljene u BiH, Pakistanu i Afganistanu poznate po svom ekstremizmu, kao što je Human Concern International i Al Kifah".

Sudski spisi od 1994. do 1998. pokazuju kako su strani istražitelji uporno tražili njegovo saslušanje od vlasti u BiH i kako je ta potraga opstruirana sve i do njegovog nestanka.

U spisima u Kantonalnom sudu u Zenici ostali su i brojni drugi primjeri učitelja arapskog jezika i distributera vjerske literature u Visokom saudijskom komitetu, medijskih oficira i vjeroučitelja iz kuvajtskih i drugih organizacija koji su potom osuđivani za najteža krivična djela. Neistražena prošlost progoni Bošnjake, dok ovi spisi prikupljaju prašinu u sudskom arhivu.

(Sutra: Otmica otmičara od policije)