GLOBUS

Grupa muslimana obavljala molitvu na ulici u Varšavi, uslijedio poziv na deportaciju i vulgarni komentari

ilustracija

Avaz.ba

18.9.2017

U petak, u vrijeme večernje molitve jedna Poljakinja snimila je sa svog prozora u Varšavi petoricu muslimana kako se mole na gotovo pustoj ulici ispred stambene zgrade i na društvenim mrežama objavila snimak koji je izazvao lavinu uglavnom vulgarnih komentara mržnje koji nisu za javno citiranje.

Poslanik vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda Stanjislav Pjenta zatražio je da se odmah deportuje grupa muslimana zbog molitve u Varšavi.

Pjent  je zatražio da se ta petorica muslimana nađu i kazne što su "nelegalno okupirali trotoar", a onda deportuju iz Poljske.

"Tolerancija nula", poručio je poslanik vladajućih poljskih konzervativaca na Twitteru.

Na zahtev poslanika su, međutim, Poljaci odmah reagovali pitanjima da li bi kaznio i deportovao i katolike koji prolaze u procesiji ili neku Ukrajinku zato što se moli u javnom prostoru, autobusu.  

Poljski muslimani, počev od predstavnika tatarske manjine, koji su u Poljskoj stoljećima, na poziv poljskih kraljeva kao krajišnici kojima su i kraljevi garantovali pravo da ispovjedaju vjeru i njeguju običaje, poslali su nedavno pismo Sejmu poljskog parlamenta i zatražili da ih poslanici zaštite od verbalnih i fizičkih napada, jer stanje počinje da ih podsjeća na odnos prema Jevrejima pred Drugi svjetski rat.

"Veoma nejasne poruke o islamu u medijima koje su poprimile nečuvene razmjere, izazivaju veliko uznemirenje među muslimanima. Taj sve jači napad bez presedana priziva u sjećanje situaciju u kojoj se našla jevrejska zajednica u predratnoj Njemačkoj. Dalje namjensko korištenje islama u političkoj debati i antimuslimanski stavovi u medijima u svrhu političke koristi mogu da dovedu do neobično opasne eskalacije ksenofobnih stavova prema muslimanima", napisali su u pismu Sejmu poljski muslimani.  

Posebno su upozorili da je opasno što to čini državna poljska televizija koja, podliježući predrasudama, muslimane prikazuje kao opasnost po Poljsku, objavio je citate iz pisma list "Gazeta viborča", prenosi B92.

"U državnim medijima vidljiv je talas antimuslimanske propagande na bazi kolektivne krivice i vrlo često se stavlja znak jednakosti između islama i terorizma, što je neprihvatljivo i vrlo je opasno, jer znamo i pamtimo iz istorije kako se završava primena kolektivne krivice", izjavio je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku iz opozicione Građanske platforme Robert Tiškijevič, izrazivši razumijevanje za bojazni poljskih muslimana.  

Verbalnim i fizičkim napadima od izbijanja izbjegličke krize i upornog ponavljanja Vlade Beate Šidlo da su Poljaci sigurni i da terorističkih napada nema samo zato što nisu primili nijednog muslimana - izbjeglicu s Bliskog istoka, izloženi su i stranci koji Poljacima samo izgledaju kao potencijalni muslimani, recimo Italijani ili muškarci iz Latinske Amerike.

Nedavno su i predstavnici poljskih jevrejskih zajednica tražili direktno od vođe vladajućih konzervativaca, Jaroslava Kačinjskog, da nešto preduzme, jer ih ksenofobija u Poljskoj i sve bahatiji desničarski ekstremisti podsjećaju na 1968. godinu i progone kojima je uslijedi poslednji talas emigracije poljskih Jevreja.