BEBE I MAME

Napadi bijesa u javnosti: Dvije uspješne strategije za umirivanje uplakanog djeteta

( Agencije/Ilustracija)

Avaz.ba

15.9.2017

Kada dijete počne da se ponaša bijesno i pokazuje histeriju, roditelji često ne znaju “šta će sa sobom”. Ljudi gledaju, dobacuju, sažaljevaju, a dijete se ne smiruje. Postoje dva metoda kako da se mališan smiri kada upadne u ovo stanje.

Temper Tantrum ili ispad plača i bijesa male djece kod većine roditelja izaziva osjećaj bespomoćnosti. Roditelji se sa pravom osjećaju osramoćeno kada se nađu u ovoj situaciji na javnom mjestu i vrlo često pomisliti da nešto ne rade kako treba, te dijete ovako reaguje, objašnjava defektolog-logoped Dragana Filipović.

Međutim, ovo je jedna vrlo česta rekcija koja se javlja kod male djece koja još uvijek nisu dovoljno zrela da kontroliraju svoje emocije i ponašanje.

- Kada se roditelji nađu u ovakvoj situciji, posebno na javnom mestu, treba da ostanu hladni i smireni, te svojom nervozom ne podižu dalju tenziju i paniku. Neophodno je da budu pored djeteta i da ga ne ostavljaju samo da se baca na pod i plače. Najbolje je podići dijete, zagrliti ga i skoloniti se na neko bezbjedno mjesto dok njegov bijes ne prođe, savjetuje doktrica za portal Yumama.

Većina roditelja primjenjuje dvije strategije koje su dobre i u većini slučajeva pomažu da se dijete smiri. Prvo, našale se sa djetetom. Naprave neku grimasu ili gest koji izazove osmijeh – suprotno ponašanje od onog u kome je dijete trenutno. Drugo, odvlače pažnju djetetu od onoga što je frustraciju izazvalo. Na primjer, započnu razgovor o nečemu sasvim novom, pokažu djetetu neku igračku ili životonju koju ono voli.

- Ono što roditelji svakako ne bi trebalo da primjenjuju u ovakvim situacijama je kazna. Djeca ovo ne rade planski i vrlo često nisu svjesna svog ponašanja. Djeca samo nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoj ponašanje, posebno ne na javnom mjestu, kao što to činimo mi odrasli, zaključuje Filipovićeva.