UNSKO-SANSKI KANTON

Na zidu OŠ „Desanka Maksimović“: Begić počeo oslikavanje pobjedničkog murala

( D. Stojnić). Begić s nacrtom murala koji će oslikati na zidu škole

Piše: M. Zg.

13.9.2017

Selver Begić, akademski slikar iz Banje Luke, jučer je na zidu zgrade Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru počeo s oslikavanjem pobjedničkog murala „Negdje između početka i kraja“.  

U konkurenciji četrdesetak radova iz cijelog svijeta na međunarodnom konkursu koji je u projektu „Prijedor, grad murala“ raspisalo Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora Begićev mural jednoglasno je, prema ocjeni žirija, bio najbolji. To je autoru donijelo priznanje „Paola de Manikor“, novčanu nagradu od 3.000 maraka i priliku da svoj mural lično oslika.

Begić kaže da nastajanje murala u Prijedoru prati posljednjih pet godina, nakon što je, kao asistent, pomagao u nastajanju prvog murala, već poznatog „Šeširdžije“.

- Mislim da se moj mural tematikom, koloritom i idejom uklapa u ovaj školski ambijent i taj dječiji svijet - kazao je Selver i dodao da mu je drago zbog priznanja pošto je Prijedor već prepoznatljiv kao grad murala.

Boris Eremić, akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika iz Prijedora, koje stoji iza projekta „Prijedor, grad murala“, kaže da su murali nešto što je transparentno, vidljivo i uočljivo.

- Ulična umjetnost je vrlo zastupljena u razvijenim sredinama. Mislili smo da je to pravi način da drugim pokažemo da je Prijedor grad umjetnika, s velikom tradicijom. Prijedor je već lociran na umjetničkoj mapi po muralima. Smatramo da ovaj projekt ima veliku turističku i kulturnu važnost za grad - kazao je Eremić.

Mural „Negdje između početka i kraja“ je peti u Prijedoru i rad na njemu potrajat će desetak dana, a Begiću će u nastajanju murala asistirati Ljubiša Pušac.

U projektu „Prijedor, grad murala“ prijedorske fasade već krase murali „Šeširdžija“, „Transformacija“, „Vrt“ i „Grad“.

Eremić i Begić: Konsultacije pred početak