BIH

Arnaut i Bećirović: Dodik zna koliko je Centralna banka dobra za BiH, zato i udara na nju

E. MASLO

13.9.2017

Damir Bećirović (DF) rekao je novinarima da je bilo za očekivati da će sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH biti burna nakon što je, kako je rekao, svako pojedinačno uputio pismu u vezi Pelješkog mosta, iako postoji zvaničan stav BiH.

- To je onaj stav iz 2007. godine i on je poznat svima. Sve ovo je igrokaz, rješavanje nekih odnosa između stranaka unutar, da li je to više, vladajuće koalicije. Šta je to, to više niko ne zna. To je neka interesna koalicija da bi se zadržale pozicije u Vijeću ministara i ono što nose te pozicije i pozicije u javnim institucijama - kazao je Bećirović. 

On je naveo da na prvom mjestu treba staviti interes države BiH, koji je ugrožen od Hrvatske. 

- Baš zbog ovih pisama sada, BiH se shvata krajnje neozbiljno u međunarodnim krugovima - dodao je Bećirović. 

I Damir Arnaut (SBB) prokomentirao je novinarima slanje pojedinačnih pisama na adrese zvaničnika EU.  
- Imamo prepisku SDA i HDZ BiH prema svim mogućim adresama u Evropi i svijetu, a to šteti interesima BiH i samo pogoduje predizbornim interesima SDA i HDZ. SBB je reagovao kada smo u onoj Deklaraciji vidjeli zaista jednu opasnu rečenicu koja zahtjeva, kao što je to rekao Osmanović sedmicu prije, povlačenje BiH iz Ugovora o granici, ugovora koji je izuzetno koristan BiH. Zahtjevali smo da se to izvadi i imamo svoj zaključak koji kaže da Vijeće ministara ima da intezivira sve aktivnosti u pravcu ratifikacije tog ugovora - kazao je Arnaut. 

Dodik neće uspjeti

Arnaut i Bećirović su komentirali i izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o prijenosu nadležnosti nad Centralnom bankom BiH. Arnaut je rekao da je Centralna banka jedna od najstabilnijih institucija BiH.

- To je definitivno institucija koja je najviše odgovorna za stabilnost BiH. Pored svih loših ekonomskih pokazatelja za koji je odgovoran ovaj predsjedavajući Vijeća ministara, činjenica koja donekle barem malo privlači strane investitore je da nemamo inflacije, da imamo izuzetno stabilnu valutu i razlog tome je Centralna banka. I zbog toga gospodin Dodik, koji je svjestan koliko je Centralna banka dobra za interese BiH, udara na nju. I naravno da neće u tome uspjeti - kazao je Arnaut. 

Bećirović je rekao da se zna šta je Centralna banka, kako je uspostavljena, po kojim zakonima i zna se da će ostati takva.

- Nije je moguće izmjeniti, pogotovo ne od strane SNSD-a - kazao je Bećirović.