NOGOMET

Sanjin Prcić nakon što je oduševio Baždarevića: Nisam ni znao da me gleda, ali zaista sam odigrao odlično

Prcić: Ako me selektor pozove, moj stav je jasan

M. TANOVIĆ

13.9.2017

Da je sam birao koju će utakmicu odigrati tako dobro, Sanjin Prcić ne bi bolje izabrao. Susret na legendarnom Velodromu, domu nekadašnjeg evropskog prvaka Marseja, naš veznjak u dresu francuskog Rena odigrao je izvanredno, a sve je to s tribina posmatrao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.  

Nije tako lako od Meše izvući neki jak kompliment, no on ih poslije utakmice nije štedio.

- Odavno nisam napustio stadion ovako zadovoljan. Ne sjećam se kada sam Prcića gledao u boljem izdanju – rekao je poslije susreta Baždarević.

Velika stvar

Jasno je da se Meša u Marsej zaputio kako bi vidio može li Prcić, nakon pauze zbog ozljede, pojačati konkurenciju u našem timu uoči dvije ključne oktobarske utakmice kvalifikacija protiv Belgije i Estonije, u kojima naš tim, još uzdrman amaterskim porazom na Kipru, mora tražiti šest bodova i nadati se najboljem u borbi za baraž. Sudeći prema njegovim riječima, našao je igrača.  

- Odigrao sam stvarno odličnu utakmicu u Marseju. Velika je stvar dobiti na Velodromu. To što je i selektor bio tu, znači mi mnogo. Nisam ni znao da dolazi, saznao sam tek kasnije – rekao nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru iz Francuske Prcić.

Meša i Prcić ovom se prilikom nisu sreli, no poznaju se i više nego dobro.

- Zna Baždarević kakav sam još otkako mi je bilo 17 godina. Pratio me redovno. Drago mi je što me nije zaboravio i što sam ostavio tako dobar dojam – nastavio je 24-godišnji Sanjin.

Ako ćemo suditi prema ovome, Prciću se sprema poziv za Belgiju i Estoniju...

- Ja sam odavno spreman. Bio sam spreman boriti se za BiH i kada sam bio dječak i taj osjećaj ništa ne može promijeniti. Ne želim unaprijed ništa govoriti, ali ako me pozove, moj stav je jasan – priča Prcić.

Moja reprezentacija

Situacija s našim timom je delikatna. Poraz na Kipru nas je doveo u situaciju da moramo dobiti oba preostala meča i nadati se povoljnom raspletu u ostalim grupama kako bismo izbjegli scenarij da kao najgora drugoplasirana reprezentacija ostanemo bez baraža. Prcić je pratio šta se dešava.

- Naravno, to je moja reprezentacija. I meni je lično bilo veoma teško nakon tog poraza na Kipru. Nevjerovatno je kako smo izgubili. Međutim, kao profesionalci, svi moraju znati šta trebaju uraditi - dobiti obje utakmice i siguran sam da to ova reprezentacija može.

Ren, Italija, pa opet Ren

Prcićev nogometni put je pomalo čudan. U Ren je došao u sezoni 2014./15. iz Sošoa kao veliko pojačanje, ali, mada je igrao dobro, počeo je padati u drugi plan, pa je preslio u Italiju. No, niti u Torinu niti u Peruđi nije imao više sreće. Na kraju, u prošloj sezoni se vratio u Ren i igra sve bolje.

Zbog povrede, ovo mu je bila tek prva utakmica u sezoni, no, ako ostane zdrav, nema sumnje da ga čeka još dosta nastupa.

- Otkako sam se vratio, stvari idu odlično. Došao je novi trener, s kojim se jako dobro slažem. Veliki je stručnjak i znalac. Imamo kvalitetnu ekipu i dobro smo otvorili prvenstvo – kaže Prcić.

Čast je biti uz Nejmara

Zaslugom Pari Sen Žermena, koji rasipa novac kao da ga sam štampa, francuska liga dobila je na kvalitetu.

- Oni su daleko iznad svih. Zahvaljujući njima, liga je mnogo atraktivnija. Mnogo se priča o Nejmaru i njegovom transferu, no, meni je lično veliko zadovoljstvo imati takvog fudbalera u istoj ligi – kaže Prcić.