REGION

Promocija zbirke pjesama "Između redova" učenice Tee Selimaj

Avaz.ba

13.9.2017

Ne samo njen talenat i svestranost, već i materijalna i tehnička nemogućnost, da učenica Tea Selimaj sama objavi zbirku, navele su me, da učenicu iznenedim, obradujem i pomognem u objavljivanju, itekako zrelih i originalnih pjesama, kazala je profesorica maternjeg jezika iz Plava Senada Đešević. Kako je rekla, zbirku je uredila, te uradila lekturu i korekturu, kao i recenziju.

Promocija je održana u Domu kulture u Plavu, a veliku podršku dao je i direktor SMŠ "Bećo Bašić" Rifat Balić.

Osim profesorice Đešević, promoteri su bili Rasim Gutić, književnik i Alen Čekić, profesor muzičke kulture, koji su takođe učestvovali u kreiranju zbirke.

Stihove su čitali učenici Fahreta Cecunjanin, Edis Markišić i Enes Markišić.

Moderator je bio student Dženan Đešević. Spot za promociju je uradio Adis Pejčinović, kamerman i montažer TRV "Glas Plava", dok je muziku birao Alen Čekić.

Izdavač zbirke je Centar za kulturu Rožaje.

Poezija Tee Selimaj, predstavlja ispovijest mlade poetese, prikazanu kroz njene unutrašnje nemire u iščekivanju ljubavi, i priželjkivanju mira. Poput Puškinove Tatjane, hrabro, bez iole stida, ona ljubav iskazuje javno. U suprotnom, bila bi samo na gubitku. Time je njeno srce ogromno, jer je ona ta koja voli, ne samo njega, već i čitav svijet. Stoga je spremna  da oprosti, jer ne želi da bude poražena. Ona sebe daje zarad istinske ljubavi,  ostavljajući ljudske tragove za sobom. Svjesna koliko pruža, pokušava da pomogne i drugima, da vole i šire ljubav. Vapeći i izražavajući želju za susretom i zajedničkim životom sa voljenom osobom, opstankom čovječanstva, pokazuje da je ljubav neuništiva, da prkosi vremenu, zaboravu i smrti, da su ljubav i mir jedini spas za čovjeka, i da pomoću njih možemo ispuniti život i ostvariti pravu sreću.

Zbirku pjesama „Između redova“ predstavaljaju dva ciklusa, koji na lapidaran način  prikazuju motivsku strukturu pjesama: Volim i sanjam i Zastava boje mira

Na stotine ljubitelja poezije iz Plava, kao i ljudi iz okruženja prisustvovalo je promociji. Prisustvovale su i mnoge eminentne ličnosti, kako iz Plava, tako i šire, od kojih bih istakla sekretara Ministarstva prosvjete Omera Mehmedovića. Naredna promocija će biti održana u Gusinju, i ako se stvore uslovi u Petnjici.