SARAJEVO

Sarajlije u 21. stoljeću imaju suhe slavine: Građani ogorčeni zbog redukcija i u strahu od zaraza jer je voda prljava

Zbog stalnih kvarova na vodovodu Sarajlije imaju suhe česme

Piše: E. D. A.

13.9.2017

Građani Sarajeva posljednjih godina imaju redovne redukcije vode. Nakon noćnih, koje su sa 23 sata pomjerene za sat ranije, u mnogim naseljima posljednjih dana uvedene su i dnevne redukcije, što je izazvalo ogorčenje kod Sarajlija. U 21. stoljeću ne mogu se istuširati, okupati bebu, oprati veš, skuhati ručak... Zbog toga moraju planirati kupanje i pranje kose, umivati se iz lončića, vodu držati u kanisterima, kao što su to radili tokom agresije na BiH i opsade. Koliko je teško penzionerima i roditeljima beba, samo oni znaju. 

Stanovnici glavnog grada su očajni, a dodatno ih ljuti to što iz „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) niko ne odgovara na njihove vapaje, nego se tek ponekad oglase obavještenjima o ponovnim isključenjima. Sve češće pitanje koje se postavlja je da li je ono malo vode koju imamo između redukcija ispravno?! S pravom, jer je voda iz slavina često žuta, što su jučer i prije nekoliko dana fotografirale i naše sugrađanke.

Po dolasku voda zamućena

Ubiti bakterije

Nakon što voda dođe, građani su prinuđeni čekati još desetak minuta da bi se mulj, pijesak i zemlja iščistili. I nakon toga, ona bude zamućena i hlorisana. Da bi se utvrdilo da je voda ipak ispravna za piće, potrebna su svakodnevna ispitivanja, smatra epidemiolog Šefik Pašagić.

- Zbog stalnih redukcija i dotrajalih cijevi, potrebno je stalno raditi analizu ispravnosti vode za piće. Naravno da postoji opasnost da je voda neispravna, ali se mora provjeravati na više mjesta, da bi i rezultati bili što precizniji - smatra Pašagić.

Dodaje i da je apsurdno da ViK sam kontrolira ispravnost vode za koju odgovara te da je to veoma upitno.

- Treba to raditi neka nezavisna firma, a ne ViK. Pa njima je u cilju da voda bude ispravna, a nama trebaju objektivni i tačni podaci, pa kakvi god oni bili. Ne mogu se sve bakterije ubiti hlorisanjem vode, a mora se voditi računa i o količinama hlora koji se pušta u sistem. Za to postoje striktno određena pravila - kazao je Pašagić.

O ispravnosti vode tek treba da se raspravlja, smatra i skupštinska zastupnica Mersiha Mehmedagić.

- Redukcije su postale svakodnevica, vode, i kada ima, pritisak je nizak, a indikativno je i da su stomačni virusi koji su harali gradom tokom ljeta povezani s nestankom vode. Sve to treba da se ispita - kazala je Mehmedagić.

Raspoložive količine

Zbog kvara na jednom od bunara rezervoara Mojmilo, vodu ni jučer nisu imali stanovnici Dobrinje, Saraj-Polja, Nedžarića, Alipašinog Polja, Hrasnog, Lukavca, Otoke, Rajlovca, Halilovića, Zabrđa, Čengić-Vile, Dolac-Malte, Socijalnog, Pofalića, Grbavice, Marindvora, dijelovi Trebevića, Buča Potoka...

- Zbog vremenskih neprilika na glavnom izvorištu Bačevo došlo je do strujnog udara, usljed čega je van pogona bilo cijelo izvorište. Nakon toga jedan bunar za pravac rezervoara Mojmilo ostao je u kvaru, što je umanjilo raspoložive količine vode. Naše ekipe su cijeli dan provele na terenu - naveli su iz ViK-a.

Direktor ViK-a Nezir Hadžić konstantno odbija odgovoriti na naše pozive i poruke u kojim od njega tražimo odgovore na brojna pitanja građana. I jučer smo ga tokom cijelog dana pokušali kontaktirati. Nakon što je obećao da će se javiti naknadno, jer je trenutno na sastanku, to nije uradio, nego je blokirao broj s kojeg smo ga zvali.

Hadžić: Direktor ViK-a

Građani potpisuju peticiju

Zbog višegodišnjeg problema sa vodosnabdijevanjem, članovi udruženja „Eko akcija“, „Jedan grad - Jedna borba“ i Građanske inicijative „Borba za život“ ispred zgrade Vlade KS ovu sedmice organiziraju potpisivanje peticije. Oni traže od vlasti da konačno poduzmu hitne mjere da bi se stanje popravilo. Kako su istakli, Skupština KS u krajnjem slučaju može proglasiti vanredno stanje i preusmjeriti određena sredstva s ciljem poboljšanja snabdijevanja grada vodom.