GLOBUS

Merkel: Neprihvatljivo ponašanje Mađarske

Avaz.ba

13.9.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je neprihvatljivo da Mađarska ignorira presudu Evropskog suda pravde, prema kojoj Budimpešta mora da prihvati izbjeglice u okviru programa Evropske unije o njihovom razmještanju.

Merkel je reagirala nakon što je mađarski premijer Viktor Orban poručio da pomenuta odluka suda "nije razlog da promijene svoju politiku odbijanja migranata". 

- Neprihvatljivo je da jedna vlada kaže da je ne interesira presuda Evropskog suda pravde - izjavila je Merkel za list Berliner-Zeitung.

Upitana da li to znači da Mađarska mora da napusti EU, Merkel je odgovorila da to znači da je "postavljeno vrlo bitno evropsko pitanje".

- Evropa je za mene mjesto u kojem vladaju zakoni - rekla je kancelarka Merkel i dodala da će to pitanje biti razmatrano na samitu EU u oktobru, prenose agencije.

Evropski sud pravde  prošle sedmice je odbacio zahtjeve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o obaveznim kvotama za razmiještanje izbjeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU.