KOLUMNE

Povreda poslovnika

Goran DAKIĆ

Goran DAKIĆ

13.9.2017

Predugo je opozicija u Republici Srpskoj hodala po jajima. Korak joj je bio lomljiv, a površina nestabilna. Plesali su po Dodikovom ritmu, nesposobni da nađu svoj tempo. Plašili su se svega što je dolazilo iz Palate Republike, svega što se potpisivalo u Vladi RS i svega za šta se glasalo u Narodnoj skupštini.  

Godinama su tražili svoj glas osluškujući odjek Dodikovog. Tražili su lidere među sobom, znajući da niko od njih nema Dodikovu snagu, ali uvjereni da mogu postati i jači. Izbori su pokazali koliko su bili u pravu. Sjenka prošlogodišnjih majskih protesta predugo je nad njima i Savez za promjene konačno je krenuo u akciju.

Kada je glavni revizor RS Duško Šnjegota ustanovio minus od 175 miliona maraka u budžetu RS, vlast je brzo reagirala i Dodik je tražio da Šnjegota podnese ostavku ili će biti smijenjen. Opozicija je molila Šnjegotu cijela dva dana da ne kapitulira, ali je Dodik bio jači i glavni revizor je uputio svoju ostavku pred poslanike.

Opozicija je konačno prepoznala svoju priliku. Sjela je na leđa Šnjegoti i Vladi RS. Jučerašnje zasjedanje Narodne skupštine RS proteklo je u naporu Saveza za promjene da se onemogući usvajanje dnevnog reda. I Savezu je konačno nešto pošlo za rukom.

Jučerašnje sedmosatno potezanje „povrede poslovnika“ pokazalo je da opozicija u RS ne namjerava odustati od promjena. S njihovom upornošću pod ruku ide i odluka Nedima Čivića da napusti SDA i ozbiljno uzdrma koaliciju „Domovina“. Hoće li NSRS pasti prije narednih izbora?