GLOBUS

Putin doživio neočekivan poraz i to usred Moskve

Avaz.ba

12.9.2017

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji, pobijedivši u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući onu u kojoj je glasao predsjednik Vladimir Putin. 

Dakako, Putinova stranka Ujedinjena Rusija, koja dominira ovom zemljom već 17 godina, osvojila je većinu mjesta u nedjeljnim izborima za kotarska vijeća u Moskvi - čak 75%. 

Međutim, uspjeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemariv, tim više što je Ujedinjena Rusija potučena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin. Oporbena koalicija Ujedinjeni demokrati u toj je četvrti osvojila svih 12 mjesta.

Ujedinjeni demokrati, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojili su i 11 od 12 mjesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini samog Kremlja. 

U četvrti Kamovniki osvojili su svih 15 mjesta. Ukupno s odnijeli većinu u 14 moskovskih četvrti.

Istaknuti novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za Daily Beast da se uopće nije nadao pobjedi te da se kandidirao samo kako bi poslao poruku o sudjelovanju u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontrolira Putinova stranka. 

Kad je idući dan saznao da ga je izabralo gotovo 50% glasača, ostao je prema vlastitom priznanju u "šoku i nevjerici".

"Ujedinjenu Rusiju nije se moglo nigdje vidjeti tokom kampanje dok smo mi hodali od vrata do vrata kako bi razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lijena, navikla pobjeđivati na svakim izborima", zaključio je Azar.