GLOBUS

Haos u Karipskom raju: Lopovi pljačkaju, stanovnici gladuju, a turisti bježe

Avaz.ba

12.9.2017

Hiljade stanovnika malenog karipskog otoka Sveti Martin pokušavaju ponovo uspostaviti normalan život koji su imali prije nego što je uragan Irma poharao njihove domove, a brojni turisti samo se žele vratiti kući.

Otok na kojem živi samo 77 hiljad stanovnika podijeljen je na dva dijela, od kojih jedan pripada Francuskoj, a drugi Holandiji. Nakon što ga je prošle sedmice, uz mnoge druge karipske otoke, opustošio najveći uragan ikad zabilježen, nebrojeni stanovnici Svetog Martina ostali su bez svojih domova, bez osnovnih usluga, čak i bez hrane i vode.

"Nema hrane, nema vode", kazala je 70-godišnja Germania Perez za Associated Press. Dominga Tejera radi kao domarka u lokalnoj bolnici, a nakon devetosatne smjene vratila se u svoj dom s kojeg je otrgnut krov. "Tužno je kad se vratite doma. Pokušavate ostati snažni dok ste u javnosti, ali u kući se slomite", kaže Tejera.

"Trebamo hranu i vodu. To nije 'možda', to je sigurno", slaže se 53-godišnji vozač turističkih autobusa Philip King. "Moj posao je sada gotov. Propao je za duže vrijeme", dodao je. 51-godišnji Raju Budhrani opisao je katastrofalne posljedice Irme: "Uništenje je biblijskih razmjera. Nije kao što vidite u filmovima. Zapravo je gore od toga."

Pomoć je već počela pristizati na otok od holandske i francuske vlade te drugih država i humanitarnih organizacija. Francuski ratni brod s novim zalihama pomoći trebao bi uploviti danas na Sveti Martin, a otok je posjetio i francuski predsjednik (Emanuel Makron) Emmanuel Macron.

48-godišnja Yovanny Roque upozorila je na drugi ozbiljni problem s kojim su sad suočeni: "Ne možemo spavati u miru zbog lopova." Pljačkaši i banditi lutaju noću opustošenim ulicama, na kojima su još uvijek brojni prevrnuti automobili.

Prema dosadašnjim podacima, ukupno 35 ljudi je poginulo širom Kariba od uragana Irme, od čega 10 na Kubi. Kubanski predsjednik Raul Castro u svom obraćanju javnosti nije spomenuo te smrtne slučajeve, ali je opisao štetu koju su pretrpjele "kuće, električna mreža i poljoprivreda." Spomenuo je i devastaciju desetaka stranih "all-inclusive" ljetovališta na sjevernoj obali. Zračna luka Jardines del Rey na sjeveru Kube također je uništena.

Britanska vlada se našla na udaru kritika zbog navodne spore reakcije nakon uništenja njihovog teritorija: Djevičanskih Otoka, Anguilla, Otoka Turks i Otoka Caicos. Britanski ministar vanjskih poslova opravdavao je svoju vladu, opisao je Irmu kao "katastrofu bez presedana" i obećao da će povećati izdatke za pomoć. Također je naglasio kako je njegova zemlja poslala ratni brod s 500 vojnika prema ovim otocima.