BIH

Austrijski savezni kancelar dao podršku bh. zajednici u ovoj zemlji: Bosanci i Hercegovci su obogatili Austriju

Avaz.ba

12.9.2017

Austrijski savezni kancelar Christian Kern (SPÖ) jučer je bio u posjeti bosanskoj buregdžinici gdje je pio bosansku kafu i jeo pitu. Kern je biranim riječima izrazio zadovoljstvo što imamo takvu zajednicu i takve ljude u Austriji, koji su obogatili drustvo u ovoj zemlji.  

Ovo posjeta Kerna je podrška zajednici nakon neosnovanih optužbi ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza, koji je prenio glasine, kako su bosanke plaćene od pojedinih organizacija da nose hidžab, kako bi promjenile sliku Sarajeva.

Bh. zajednica je najbolje integrisana u austrijsko društvo. Od svih useljeničkih zajednica, ima najmanje nezaposlenih i među prvim je po broju studenata na austrijskim univerzitetima - rekao je Kern i dodao:

"Dragi prijatelji, mi smo danas imali jednu opuštenu nedelju. Bili smo u Pitawerku, najboljoj buregdžinici u Beču. Za mene je ovo bio jedan prelijep dan. To je bio jedan divan događaj, jer su osobe koje vode ovaj lokal perfektan primjer, kako mi profitiramo od raznolikosti u Austriji i koliko su za nas važni ljudi koji su došli u Austriju. Oni su postali uspješni poslovni ljudi. I u konačnici, našu državu obogatili. Na kraju, preporučujem srdačno, ako želite dobro ručati dođite ovdje", istakao je Kern.