LIFESTYLE

Siromašni Rus riješio matematički problem koji niko nije 100 godina i odbio nagradu od milion eura

Avaz.ba

12.9.2017

Odbio je i prestižnu Fildsovu medalju 2006. kada je i pronašao rješenje tog problema, a koja u svijetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade.

Ruski matematičar Grigori Jakovljevič Perleman (51) iz Sankt Peterburga osim toga što je genije u svojoj struci, takođe je i izuzetan čovjek. To dokazuje i činjenica da nije htio da uzme nagradu od milion dolara 2010. godine kada je pronašao rješenje Poenkarove hipoteze, što mnogima nije uspjelo u posljednjih stotinu godina.

To je teorija koja se bavi oblicima u četiri ili više dimenzija, a jedan je od sedam problema za čije rješenje Matematički institut Klej iz Masačusetsa u SAD-u nudi ovakav vrtoglavi iznos. Odbio je i prestižnu Fildsovu medalju 2006. kada je i pronašao rješenje tog problema, a koja u svijetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade.

Tada je predsjednik Međunarodne matematičke unije ser Džon Bol odletio u Rusiju ne bi li ga nagovorio da preuzme nagradu. Uvjeravao ga je dva dana, ali uzalud.

Odbijanje preuzimanja nagrade ovaj genijalac je objasnio riječima "kako ga novac ne zanima, a niti slava i da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu". Rekao je kako on nije nikakav junak već najobičniji čovjek koji živi u skromno uređenoj sobi, u kojoj nema puno više od kreveta, ormara, stola i stolica. Takođe, objasnio je da ne postoje nerješivi matematički problemi, već samo oni koje je teže riješiti.


Nije se pojavio niti na dodjeli nagrada u Parizu 2010. kada je trebao da preuzme milion dolara. Rekao je da ne može baš taj dan, jer ide u šumu da bere gljive. Naravno, postao je izuzetno zanimljiv novinarima koji su ga toliko saletali da je znao da ne izlazi iz stana samo da ih izbjegne.

Koliko je opsjednut matematikom pokazuje i detalj da je pokušao da izračuna brzinu kojom je Isus hodao po vodi, a da ne potone. Inače, ovaj poseban čovek živi s mamom u istoj zgradi u Sankt Peterburgu, svako u svom stanu i često je kod nje. Uživa u jednostavnom životu i obožava prirodu.