BIH

Salkić: RS nije ekskluzivno srpski entitet, kako to Dodik želi prikazati

Fena

12.9.2017

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić osudio je danas najavu Milorada Dodika da će Narodna skupština RS razmatrati tekst deklaracije o opstanku srpskog naroda. 

On je ukazao na otvoreno kršenje Ustava bh. entiteta RS od aktualne vlasti i pozvao da se zaustavi protuzakonita i protuustavna aktivnost, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Podsjetio je da Ustav bh. entiteta RS polazi od temeljnog principa da u ovom entitetu žive ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

- Ovaj entitet nije ekskluzivno srpski entitet, kako to aktualna Vlada i Milorad Dodik žele prikazati. Ovdje bi svi narodi trebali biti ravnopravni, na svakoj stopi bosanskohercegovačke zemlje, a samim tim i na svakoj stopi entiteta, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu. Nedopustivo je da vlasti ovoga entiteta favoriziraju samo jedan narod, da ga stavljaju u povlašten položaj i daju mu mogućnost da svoj jezik zovu srpski jezik, suprotno Ustavu entiteta, a onima koji govore bosanski jezik to ne dopuštaju - rekao je Salkić.

Očigledno je, dodao je, da je davanje ovoga imena bh. entitetu RS bilo pogrešno, jer se upravo iz njega crpe zabrinjavajuća etnička isključivost, diskriminacija drugih naroda, planski izolacionizam, potpuna pravoslavizacija i nagla radikalizacija.

Narodna skupština je mjesto gdje se rješavaju pitanja svih građana a ne samo srpskog naroda i nedopustivo je, naveo je u saopćenju, da se na ovom nivou raspravlja o pitanjima samo srpskog naroda.

- Na ovaj način se na mala vrata RS želi uvesti u direktan odnos sa Srbijom, kao područje s homogenom nacionalnom strukturom i teritorijom. Međutim, ovo nije isključivo srpski entitet. Podsjećamo da na tom području danas živi 200.000 Bošnjaka, koje uzurpirana institucija vrijeđa i diskriminira - kazao je potpredsjednik Salkić.