BIH

Bojan Đokić osuđen na dvije i po godine zatvora

BIRN

12.9.2017

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Bojan Đokić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Optuženi Đokić proglašen je krivim što je, sa njemu poznatim licima, kao pripadnik grupe za organizirani kriminal izrađivao lažne isprave s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, te lažnu ispravu upotrijebio kao pravu i nabavljao radi upotrebe, a zatim dovođenjem u zabludu nadležnog organa učinio da on u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što treba služiti kao dokaz u pravnom prometu.

Na osnovu člana 57. Krivičnog zakona Federacije BiH optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Na osnovu člana 114. Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi sa članom 392. Zakona o krivičnom postupku BiH, od optuženog je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 1.200,00 KM koji je optuženi dužan uplati na račun države Bosne i Hercegovine putem jedne od poslovnih banaka u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Na osnovu člana 78. KZ Federacije BiH od optuženog se oduzimaju predmeti koji su ranije privremeno oduzeti po Potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta od 03.10.2016. godine.

Na osnovu odredbi člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi je obavezan na plaćanje troškova krivičnog postupka, i to troškova nastalih na ime odbrane po službenoj dužnosti o čijoj će se visini odlučiti naknadno, po pribavljanju potrebnih podataka, te na troškove sudskog paušala u iznosu od 200,00 KM koje troškove je optuženi dužan platiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Odlučujući o daljem trajanju pritvora nakon izricanja presude, na osnovu člana 131. Zakona o krivičnom postupku BiH, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Bojanu Đokiću ukinut pritvor, saopćeno je iz Suda BiH.