GLOBUS

Jeziva smrt mališana: Otišao je u šumu, kad ga je ugrizla najotrovnija zmija na svijetu...

Avaz.ba

12.9.2017

Sedmogodišnji dječak iz Zimbabvea preminuo je nakon što ga je ugrizla smrtonosna crna mamba.

Do tragedije je došlo pošto je mališan Tahabani Sibanda otišao sa svojim 16-godišnjim bratom Tamasankvom u džunglu da bi potražili izgubljene magarce svoje porodice.

 Kako priča stariji brat, nakon nekoliko sati odlučili su da se odmore pa su sjeli ispod jednog drveta. U jednom trenutku stariji brat je primijetio otrovnicu kako leži blizu mlađeg i upozorio ga da se polako odmakne. Nažalost, on se uspaničio, brzo ustao i stao na zmiju koja ga je momentalno ugrizla.

 Mlađi brat je odmah osjetio slabost, žalio se da ne može da pomjeri udove, niti da diše. Brat ga je brzo uzeo u ruke i počeo da trči prema selu, ali je poslije samo nekoliko minuta mali Tahabani preminuo.

 Crna mamba, jedna od najotrovnijih zmija može da naraste i preko četiri metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primjeraka velika oko tri metra. Živi na području subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svijetu koja se može kretati barem 11 kilometara na sat, ako ne i brže, na kraćim relacijama.

 Ipak, prije svega je poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svijetu. Posjeduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksina i dimenziju koja joj omogućava da jednim ugrizom ubrizga i do 400 miligrama otrova, iako joj je prosjek oko 120 miligrama.

Budući da je njen otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio nijednu osobu, uglavnom jer živi u australijskim pustarama), pretpostavlja se da je između 10 i 15 miligrama dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti desetak osoba, a izrazito jak i više od 30.

Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suvih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je zagarantovana ako žrtva ne primi protivotrov - štaviše, čak i s protuotrovom 14 posto osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje agresivna, čak i neustrašiva ako se osjeti ugroženom, te je u stanju da ugrize svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom vremenskom periodu, pri čemu može da ubrizga dovoljno otrova da žrtvi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja organa nastupi već za 15 minuta.