NOGOMET

Sve što trebate znati o novoj sezoni Lige prvaka

index.hr

12.9.2017

Večeras počinje 26. sezona klupskog fudbalskog spektakla - Liga prvaka. 

Osam grupa, 32 ekipe, aktuelni prvak Real Madrid kojeg žele skinuti s trona PSG, Bajern Minhen (Bayern Munchen), Juventus, Barcelona, Atletiko (Atletico) Madrid, Mančester siti (Manchester City), a nakon nekoliko godina tu su i Mančester junajted (Manchester United) te Liverpul (Liverpool).

Derbi prvog kola igrat će se  na Kamp Nou (Camp Nou) između Barcelone i Juventusa (grupa D), a bit će zanimljivo i u Rimu, gdje će Roma dočekati Atletiko Madrid (grupa C). Srijeda je rezervirana za duel Totenhema (Tottenham) i Borussije (Borussia) Dortmund (grupa H) te susret Liverpula i Sevilje (Sevilla) na legendarnom Enfildu (Anfield) (grupa E).

Posljednje dvije sezone Real, koji je zadržao šampionsku ekipu, dominira evropskim fudbalom. Modrić, Kovačić, Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) i društvo prošle sezone uspjeli  su  odbraniti naslov prvaka pobjedom protiv Juventusa (4:1) u Kardifu, a ove će pokušati vezati hat-trick. Ipak, ekipa Zinedina Zidana (Zinedine Zidane) čeka paklen posao protiv ostalih gladnih velikana.

Juventus će, unatoč odlasku Leonarda Bonućija (Leonardo Bonucci) u Milan, učiniti sve da ponovo stigne do finala koje je izgubio dva puta u posljednje tri godine, a Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) će pokušati posljednji put ostvariti snove i podići trofej. 

Bajern s Karlom Anćelotijem (Carlo Ancelotti) nije zaboravio krađu protiv Reala u četvrtfinalu prošle sezone i planira osvetu, Barcelona želi pokazati da može i bez Nejmara (Neymar), dok će sve oči biti uprte u bogati PSG. Nejmar, Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Kavani (Cavani), Verati (Verratti)... Ekipa je za svaki respekt i sigurno je jedan od najvećih favorita za naslov prvaka, iako klub iz Pariza ima jedan veliki problem - nikada nije bio prvak Evrope, baš kao ni njemu slični Mančester siti.

Diego Simeone i Atletiko Madrid vjeruju kako ponovo mogu napraviti pomutnju među elitom, a od januara će 'Colchonerosi' biti jači i za Dijega Kostu (Diego Costa) koji stiže nakon isteka UEFA-ine kazne početkom 2018. godine.


Naravno, s obzirom na to da Engleska ponovo ima pet predstavnika, imat će šta reći i Čelzi (Chelsea), Mančester junajted i Liverpul, dok će Totenhem pokušati konačno proći grupnu fazu, što 'Hotspursima' nije polazilo za rukom posljednjih sezona. Posebno su opasni 'Crveni vragovi', aktuelni osvajači Evropske lige, koji s Žozeom Murinjom (Jose Mourinho) na klupi, te Davidom De Heom (David De Gea) na golu, Polom Pogbom (Paul Pogba) i Nemanjom Matićem u vezi, te Romeluom Lukakuom i Zlatanom Ibrahimovićem u napadu mogu svakom zagorčati život. 

Također, Real, Barcelona i Porto igrat će 22 od ukupno 26 sezona u grupnoj fazi Lige prvaka, a golman portugalske ekipe Iker Kasiljas (Iker Casillas), 19. će sezonu nastupati u najjačem klupskom evropskom takmičenju.

Njemačka senzacija Lajpcig (Leipzig) i prvak Azerbejdžana Karabag (Qarabag) debitanti su u Ligi prvaka.

Zanimljivo, najviše bodova od 1992. godine do danas osvojio je Real Madrid (272), ispred Barcelone (259). Naravno, madridski velikan ima najviše titula (12), a slijede Milan (7), Bajern, Barcelona i Liverpul (5), Ajaks (Ajax) (4), Inter (3), Mančester junajted i Juventus (2)...

Najviše prvaka donijela je Španija (17), a drugo mjesto dijele Italija i Engleska s po 12 trofeja.

Ukupno, računajući i Kup prvaka, Real je odigrao najviše utakmica (410) i ostvario rekordnih 245 pobjeda. No, španski klub nije ostvario najveću pobjedu u historiji. To je učinio Dinamo iz Bukurešta u sezoni 1973/74. pobjedom 11:0 nad Krašejdersom (Crusaders) iz Sjeverne Irske.

U formatu Lige prvaka to su pobjede Liverpula protiv Bešiktaša 8:0 (2007/08.) i Reala nad Malmeom (Malme) 8:0 (2015/16.).