GLOBUS

Šta je sve Sjevernoj Koreji sada zabranjeno?

Avaz.ba

12.9.2017

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog prijedloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine sjevernokorejskih vlasti i lidera Kim Džong Una(Kim Jong-un) kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 mjeseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje. Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Sjeverne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang. 

To je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojilo zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje od 2006. godine. Vašington je prvobitan predlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.