BIH

Mektić održao sastanak sa direktorima sigurnosnih agencija

A. Kuburović/Avaz.ba

E. Ma.

12.9.2017

Ministar sigurnosti Dragan Mektić u Sarajevu  održao je redovni sastanak sa direktorima sigurnosnih agencija na kojem će se razgovarati o sigurnosnoj situaciji, sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon sastanka, u obraćanju medijima, Zvizdić je rekao da BiH ne želi ulaziti u dnevnopolitičke rasprave, niti reagirati na pojedine izjave u funkciji predizbornih kampanja u zemljama regiona.

Zastava ISIL-a

On je kazao da BiH želi da daje institucionalan odgovor koji je baziran na relevantnim podacima obavještajno-sigurnosnih agencija BiH, na relevantnim činjenicama, podacima koje naše agencije razmijenjuju s agencijama iz susjedstva, EU i svijeta

Kako je rekao, od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu iza kojih stoji ISIL, niko nije učestvovao ko je povezan sa BiH.

- To demantira sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave ISIL-a - kazao je Zvizdić.

Pozvao je Hrvatsku da dostavi podatke sigurnosnim službama BiH ukoliko već raspolažu takvim podacima te je  pozvao visoke funkcionere da prestanu iznositi paušalne izjave o BiH. 

Mektić je rekao da sa direktorima obavještajno-sigurnosnih agencija ima dnevnu komunikaciju, kako bi se postigli što bolji rezultati i kako bi se dodatno poboljšala saradnja. 

- Koga god izvan BiH iskreno i u dobrim namjerama interesira stanje o terorizmu u BiH, mi ćemo mu reći punu istinu. Zataškavanje i guranje ijednog podatka i pokazatelja o stanju terorizma u BiH šteti prije svega nama nego bilo kome drugome - kazao je Mektić.

On je rekao da je prošle sedmice bio na konferenciji ministara u Sloveniji gdje je bilo govora o regionalnom projektu u borbi protiv radikalizma i terorizma, a u petak je otpočela implementacija novog projekta iza kojeg stoji EU, a ključni partner je Slovenija.

Narušeni odnosi

Kako je naveo, u Sloveniji je govorio da nije dobro da bilo ko u političkom interesu "spinuje" podatke o BiH jer to može narušiti međudržavne odnose. Mektić je naveo i da bh. agencije imaju jako dobre odnose sa partnerima iz susjednih zemalja.

Istakao je da BiH kao i brojne evropske zemlje priznaje da ima problem sa radikalizmom, ali da ne može reći kako imamo problema sa terorizmom. Najavio je da će se institucije u budućnosti fokusirati najviše na radu deradikalizacije.

Pohvalio je i rad Tužilaštva KS, FUP, MUP KS, SIPA-e i Granične policije BiH koji su uspjeli za osam dana uhapsiti Amela Sejfovića.

Mektić je kazao da se ne može reći koliko ima potencijalnih terorista u BiH jer agencije ne funkcioniraju na tom principu.