LIFESTYLE

Ovo je najbolja i najgora hrana za vašu vaginu

Avaz.ba

12.9.2017

Kao što prehrana utiče na kosu, kožu, nokte i sve ostalo u tijelu, tako ima uticaj i na vaginu. Nije svejedno što jedete i pijete, želite li da bude manje podložna infekcijama i suhoći  

Nešto od onoga što konzumirate koristi vašoj vagini, a nešto joj šteti, pa pripazite ukoliko želite da bude zdrava.   


Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijem i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. Radi se o bakterijama Lactobacillus acidophilus koje pomažu u održavaju pravilne razine pH u vagini. Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus te kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprječavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnog sustava, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.

 - Umjesto toga birajte koncentrirani sok od brusnice, ako ste skloni takvim infekcijama - objašnjava dr. Alyssa Dweck iz New Yorka, koautorica knjige "The Complete A to Z for Your V".

Dodaje kako postoji određeni sastojak u koncentriranom soku brusnice koji mjehur čini otpornijim na E.coli, bakteriju koja je povezana s najčešćim tipom infekcije.

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini.

Dr. Dweck savjetuje ženama koje imaju problema sa suhoćom spolovila da dnevno popiju šest do osam čaša vode.

Čaj od đumbira

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da je đumbir jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih s menstruacijom. Iako se studija koncentrirala na kapsule đumbira, jednako je učinkovit i čaj od svježeg korijena đumbira. Stavite dvije kašike ribanog korijena u vruću vodu i ostavite da stoji 15 minuta.

Soja

Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u tijelu - kaže dr. Dweck. Dodaje da, iako nauka to ne dokazuje, neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suhoću vagine uzrokovane hormonalnim promjenama.

Slatkiši

Komad crne čokolade može biti od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumacija veće količine šećera ne djeluje dobro na vaginu.

 - Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi smanjiti konzumaciju šećera i voća, jer to potiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje - objašnjava dr. Leena Nathan sa Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može potaknuti razmnožavanje gljivica u spolovilu, a može i pogoršati menstrualne grčeve. Pokoja čašica je u redu, ali ne treba pretjerivati, otkriva portal health.com.