BIH

Porodice žrtava zločina na Korićanskim stijenama posjetile masovnu grobnicu

Radi se o jednoj od najspecifičnijih masovnih grobnica u BiH ( K. Kavazović/Avaz.ba)

Piše: K.KAVAZOVIĆ

12.9.2017

Porodice žrtava zločina na Korićanskim stijenama u prijepodnevnim satima posjetile su masovnu grobnicu koja je nedavno otkrivena.

Na ovom lokalitetu, službenici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine ekshumaciju vrše već tri dana.

Kako smo mogli čuti na licu mjesta, radi se o jednoj od najspecifičnijih masovnih grobnica koje su uopće pronađene na prostoru BiH. Kosti su zakopane metar ispod zemlje, a na šta je stavljen veliki sloj krupnog kamenja.

Kako saznajemo, za ovaj zločin, ali i njegovo prikrivanje na sekundarnu lokaciju, moralo je znati najmanje 150 osoba koje su učestvovale u ovom poslu.

Sama masovna grobnica smještena je neposredno ispod lokaliteta gdje je vršeno streljanje žrtava, ali je sakrivena u blizini šume na dijelu gdje se nalazi krupno kamenje, velike stijene i gromade.

Prema informacijama koje su porodicama saopćili iz Instituta za nestale BiH, ova ekshumacija trajat će duži vremenski period zbog izuzetno teških i opasnih uslova za rad.

Već sada pronađen je određen broj skeletnih ostataka.

Radi se o jednoj od najspecifičnijih masovnih grobnica u BiH ( K. Kavazović(Avaz.ba). Radi se o jednoj od najspecifičnijih masovnih grobnica u BiH ( K. Kavazović(Avaz.ba)