BIH

Vlada FBiH definirala kriterije za dodjelu sredstava: Borci će dobivati između 80 i 200 KM

Hodžić: Predviđena i pomoć djeci šehida

Piše: E. HALIMIĆ

12.9.2017

Prema odluci Vlade Federacije BiH, borci koji su u ratu proveli do godinu dobivat će deset posto od prosječne plaće u FBiH, što je skoro 80 KM. Oni koji su u ratu bili od 13 do 24 mjeseca dobivat će 15 posto ili blizu 125 KM, kazao je za „Avaz“ v. d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić.  

Rezultat je to sporazuma o pomoći socijalno najugroženijim borcima, koji je potpisan u aprilu između predstavnika boračkih organizacija iz FBiH i Vlade.

Sitne zamjerke

Borci koji su proveli u ratu od 25 do 36 mjeseci dobivat će blizu 165 KM, a oni s najdužim stažem oko 200 KM, pod uvjetom da su u ratu proveli od 37 do 48 mjeseci.

 - Također, odlukom je predviđena i pomoć djeci šehida bez oba roditelja i ratnim vojnim invalidima od 20 do 50 posto invalidnosti u iznosu do 200 KM - pojasnio je Hodžić.

Prema njegovim riječima, radi se o radnom materijalu odluke koji bi trebao biti usvojen, nakon čega će se vršiti rebalans budžeta FBiH.

 - Imamo neke sitne zamjerke na tu odluku, ali globalno ona može zadovoljiti potrebe najugroženijih pripadnika boračkih kategorija. Sporno nam je što u odluci piše da na ova sredstva ne mogu aplicirati oni koji su u posljednjih 20 godina primili 10.000 KM i više. Naime, riječ je o sredstvima za stambeno zbrinjavanje i to je bilo njihovo pravo i ne može se dovoditi u vezu s ovom odlukom. Tražit ćemo da ovo izbrišu - kazao je Hodžić.

Dodao je da će u ovoj godini primjene sporazuma najugroženijima biti dodijeljeno blizu sedam miliona KM, a u sljedećoj bi taj iznos bio veći.

Faksimil dijela odluke: Prve godine bit će dodijeljeno skoro sedam miliona KM

Dostavljanje spiskova

- Javni poziv za dodjelu sredstava najvjerovatnije će biti raspisan ovog ili sljedećeg mjeseca, kako bi se što prije počelo s isplatom, koja će biti realizirana na osnovu spiskova boraca koji će biti dostavljeni s općinskih nivoa. Ali, znaju se koji su kriteriji i to će biti provjerljivo - naglasio je Hodžić.

Među uvjetima za dobivanje pomoći su i da borac nije u radnom odnosu, da je na evidenciji biroa za zapošljavanje u posljednje tri godine, da u inozemstvu tokom godine nije boravio duže od šest mjeseci, da ne dobiva penziju, ne izdaje imovinu pod zakup...


Okrupnjivanje udruženja

 - Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja za FBiH je u parlamentarnoj proceduri i on će biti usvojen. Nakon toga doći će do okrupnjivanja boračkih udruženja, što je pozitivna stvar - kazao je Hodžić.