SREDNJOBOSANSKI KANTON

Alarmantni rezultati na početku nove školske godine: Srednje škole izgubile tri odjeljenja učenika

Svake godine sve manje učenika u novotravničkim srednjim školama

Piše: D. PUCAR

12.9.2017

Novotravničke srednje škole ove godine ostale su bez tri odjeljenja učenika, što je, upozoravaju direktori, prilično veliki broj za mali grad kao što je Novi Travnik.  

Prva smjena

Naime, Mješovita srednja škola „Novi Travnik“ ove godine upisala je 109 učenika ili četiri odjeljenja. Kako je kazao direktor Nesad Kukić, pad broja učenika konstantan je u nekoliko posljednjih godina.

- Pad broja učenika konstantan je u posljednjih šest godina. U odnosu na prošlu godinu, imamo dva odjeljenja manje, a u ovoj školskoj godini imamo ukupno 376 učenika u 16 odjeljenja. U posljednjih šest godina sa 25 odjeljenja godišnje došli smo do današnjih 16, pa smo ove godine prvi put sve učenike rasporedili u prvu smjenu - kazao je Kukić.

Situacija je nešto bolja u Srednjoj školi „Novi Travnik“, čija direktorica Dražena Hegediš kaže da je ove godine upisano pet učeničkih odjela.

- Iako smo planirali upisati šest odjela, nije bilo interesa za jedan odjel jezične gimnazije, pa smo u pet odjela opće gimnazije, elektrotehničke, prometne tehničke, frizerske i škole instalatera centralnog grijanja upisali ukupno 110 učenika. Iako nismo ispunili plan, zadovoljni smo brojem upisanih učenika koji je nešto veći u odnosu na prošlogodišnji - kazala je Hegediš.


Ukupan broj

Prema njenim riječima, ukupan broj učenika se smanjio zbog velikog broja maturanata koji su ove godine završili srednju školu.  

- Iz škole je prošle školske godine izašlo 150 maturanata, a ove godine upisali smo 110 učenika, pa je ukupan broj učenika manji - kazala je Hegediš.