REPUBLIKA SRPSKA

Uposlenici „Banje Dvorovi“ ponovo stupili u štrajk: Radnici traže sedam plaća s doprinosima i naknade

Radnici dovedeni na prosjački štap

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

12.9.2017

Radnici bijeljinske „Banje Dvorovi“ jučer su ponovo stupili u štrajk jer im poslodavac nije isplatio ukupno sedam plaća s doprinosima i putne naknade. 

Ispunjenje zahtjeva

Ovo nam je potvrdio Zoran Ostojić, predsjednik Sindikalne organizacije JU „Banja Dvorovi“.

- Na vrijeme smo proslijedili obavještenje poslodavcu o generalnom štrajku. Poslodavac nije našao za shodno da s nama dogovori uvjete o održavanju minimalnog procesa proizvodnje. Razumijem i pacijente „Banje Dvorovi“ koji su ogorčeni zbog prekida usluga koje smo im pružali proteklih dana - izjavio je Ostojić.

On je dodao da, osim prijetnji i uvreda, od poslodavca ništa drugo nije ni očekivao.

- Svaki naš ulazak u kancelariju direktora nije trajao više od tridesetak sekundi. Nakon toga bi uslijedile prijetnje i uvrede i mi smo napuštali kancelariju. Istrajni smo u svojim zahtjevima. Ukoliko i dođe do ispunjenja naših zahtjeva, ova banja, ovakva kakva je, nema nikakvu perspektivu. A nema je zbog postavljanja političkih direktora i anemičnosti lokalne zajednice, koja je otela naš kapital 2007. godine. Mi smo podnijeli tužbu zbog sumnje u način prijenosa naše imovine na lokalnu zajednicu - kazao je Ostojić i dodao da su radnici došli u situaciju da nemaju sredstava ni za kupovinu knjiga i sveski djeci za školu.

Što se tiče reprograma duga Poreskoj upravi RS i blokade žiroračuna, Ostojić kaže da nijedna rata duga Poreskoj upravi RS od početka ove godine nije uplaćena.

Đorđe Bogdanović, glavni fizioterapeut u ''Banji Dvorovi'', zaposlen od 1992. godine, kaže da je nezadovoljstvo radnika kulminiralo zbog kašnjenja isplate tri plaće radnicima, ali i četiri neisplaćene plaće iz prošle godine.


Isknjižili dug

- Imamo radnika kojima se duguje i po 20 plaća, ali su taj dug isknjižili iz bilansa poslovanja preduzeća. Menadžment je preskočio isplatu prošlogodišnje četiri neisplaćene plaće. Tražimo da se uradi nova sistematizacija, jer je veći broj radnika napustio banju. Topli obrok su nam isplaćivali po cijeni od tri marke umjesto po šest. Želimo da radimo, ali ne možemo raditi bez plaće. Fizioterapeut radi za plaću od 400 KM, što je ponižavajuće - kazao je Bogdanović.  

Mizerna primanja  

Recepcionaraka Snežana Prodanović 24 godine radi u ''Banji Dvorovi'', a kaže da s višom stručnom spremom ima plaću od 500 KM.

- Moje kolege fizioterapeuti, kuharice, spremačice svojim plaćama ne mogu zadovoljiti ni osnovne ljudske potrebe. Ovo je sada ponižavajuće, jer nemamo ni za prijevoz, ne možemo kupiti osnovna sredstva za higijenu - kazala je Prodanović.