REGION

Najkišovitije mjesto na svijetu polako se normalizira: Zadar utvrđuje štetu, u Nin stigla amfibija

Avaz.ba

12.9.2017

Zadar je na dan kada je uragan Irma i dalje divljao po Americi, uspio izbiti na sam vrh tabele gradova s najviše količine kiše u svijetu.

Prema podacima Ogimeta, koji je u ponedjeljak navečer prikupio podatke o padavinama s 5889 stanica, Zadar je uvjerljivo najkišovitiji grad u svijetu, piše slobodnadalmacija.hr.

Ni uragan Irma nije donio rekorde kakvi su zabilježeni na sjeveru Dalmacije. Ekstremnih 323 mm palo je na stanici Zadar-Zemunik, a u samom gradu Zadru palo je 284 mm što je uzrokovalo brojne probleme.

Padavine koje je donijela sredozemna ciklona obilnije su u odnosu na mjerne stanice na Floridi. Na primjer, u Džeksonvilu je palo “tek” 218 mm. U prvih 10 najkišovitijih lokacija u svijetu ušao je i Gospić gdje je palo 120 mm kiše. 

Zadar utvrđuje štetu, u Nin stigla amfibija 

Na području Zadra 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata. U Nin je jutros stigla i amfibija.

Čak 120 pripadnika oružanih snaga je na terenu na zadarskom području, 625 ih je u pripravnosti.  Gradonačelnik Nina Emil Ćurko, kazao je u utorak rano ujutro da "odsječenih nema". 

Nakon jakog nevremena i poplava Zadar utvrđuje štetu. Kiša kakva se u tom gradu ne pamti od 1986., a poplavila je brojne saobraćajnice i objekte, pa je na terenu cijelu noć bilo 70 vatrogasnih i vojnih timova, javlja HRT.