HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Posljedice nepostojanja zakona o udžbenicima: Obrazovanje djece u HNK prepušteno knjižarama i izdavačima

Udžbenici u štampi koštaju od 2 do 3 KM, a u prodaji višestruko skuplje

Piše: M. HODŽIĆ

12.9.2017

Uprkos brojnim ranijim incijativama nevladinog sektora da se oblast udžbeničke politike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno uredi donošenjem kantonalnog zakona o udžbenicima, u još jednu školsku godinu ušlo se bez ovog zakonskog rješenja.  

Sistemska kontrola

Marin Bago, predsjednik mreže nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara, kaže da je obrazovanje djece u HNK, zbog nedonošenja tog zakona, prepušteno knjižarama i izdavačkim kućama, što je, kako ističe, zaista tragedija.

- U međuvremenu, Vlada HNK odlučila je 2015. godine da odabrane knjige važe na period od pet godina. Ove knjige koje su u opticaju, nisu prošle sistemsku kontrolu kvaliteta nego samo da li odgovaraju nastavnom planu i programu. Dakle, knjiga koja je na tržištu, može biti zadnje smeće, ali je u opticaju, jer se podudara s NPP-om - navodi Bago.

Dodaje da su, zbog nedonošenja zakona, prekršena prava učenika da uče iz najboljih knjiga.

- Također, cijene udžbenika nisu normalne. Mi smo kontaktirali tiskare i došli do zaključka da je cijena udžbenika, koji našoj djeci prodaju za 17 KM, u tisku, zapravo, od dvije do tri marke - kaže Bago.

Iako iz nevladnog sektora ističu da za nedonošenje ovog zakona ne postoji opravdanje, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK navode da bez donošenja zakona o izdavačkoj djelatnosti nema ni zakona o udžbenicima. Naveli su i da trenutno sve udžbenike i potrebne dozvole odobrava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Pronaći način

- Prvo treba donijeti zakon o izdavačkoj djelatnosti na nivou FBiH, odnosno države, što bi bilo najbolje. Kad bismo mi donijeli taj zakon, izdavači bi bili ograničeni samo na područje našeg kantona, jer bi pravili knjige posebno za naš kanton. Time bi udžbenici bili mnogo skuplji nego što su sada. Mi pokušavamo pronaći način kako napraviti kvalitetan zakon koji neće ugroziti roditelje kao i izdavače – naglašava resorni ministar Rašid Hadžović.  

Bizarne situacije 

U školama u HNK radi se po dva nastavna plana i programa (NPP), na bosanskom te na hrvatskom jeziku, tako da učenici koriste i različite udžbenike. Iz nevladinih organizacija ranije su isticali da u HNK, umjesto stručne komsije, udžbenike biraju aktivi nastavnika pa tako postoje bizarne situacije da dva razreda iste škole imaju različite udžbenike.