GLOBUS

Irma udara na Džeksonvil | Dramatično upozorenje šerifa: Okačite bijelu zastavu i idite odmah!

Avaz.ba

12.9.2017

Grad Džeksonvil na sjeverozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju jer se očekuje da će nivo poplava zbog uragana Irme dodatno porasti zbog dolaska plime.

- Ukoliko ste u evakuacionoj zoni A ili B duž rijeke, morate da slijedite ovo upozorenje i odete odmah - saopćila je jučer na svom Facebook nalogu kancelarija šerifa u Džeksonvilu, govoreći o krajevima duž rijeke Sent Džons, koja dijeli grad.

U saopćenju se naglašava da je već zabilježen historijski nivo poplava i upozorava da će on nastaviti da raste, prenio je AFP.

- Očekujte 1,2 do 1,8 metara iznad normalnog plimskog nivoa - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se stanovnici upozoravaju da napuste domove i okače bijelu zastavu, majicu ili neki drugi bijeli objekt ispred svoje kuće kako bi privukli pažnju spasilačkih timova. Džeksonvil, u kojem živi oko 880.000 stanovnika, nije na direktnom putu Irme, koja je oslabila na nivo tropske oluje ranije danas i kreće se ka sjeveru otprilike u skladu sa zapadnom obalom zemlje.

Ipak, zbog toga se Džeksonvil našao u sjeveroistočnom dijelu velike oluje, zbog čega je u najvećem riziku od olujnih vjetrova i kiše, a vjetrovi olujne snage protežu se na 665 kilometara od takozvanog oka oluje.