REPUBLIKA SRPSKA

Vinogradarstvo nije rezervirano samo za muškarce: Lijevčanke prave kvalitetno domaće vino i lozovaču

Zora Gajanović u svom vinogradu, koji je podigla prije 10 godina

Piše: B. GRGIĆ

12.9.2017

Ko je pomislio da kvalitetno vino spravljaju samo muškarci u Hercegovini, Dalmaciji, Istri i drugim čuvenim vinogorjima, vara se.  

Sve bolje

U posljednje vrijeme, vinovoj lozi i vinu sve se više okreću i Lijevčani, pogotovo Lijevčanke. Nekada najbolji uzgajivači krompira, paprike, paradajza te pšenice i kukuruza shvatili su da se može proizvesti i na manjoj površini. U Staroj Topoli, selu u srcu Lijevče polja, vino prave žene. Iz godine u godinu vino im je sve bolje, aromatičnije i gušće.

Zora Gajanović kaže da će berba grožđa u malom vinogradu, podignutom prije desetak godina, biti obilna. Navodnjavanjem je eliminirala štetne posljedice katastrofalne suše.

- Ponekad je bolje obraditi i manju površinu, ali kvalitetno. Vinograd redovno navodnjavamo, čokoti su zdravi, berba će biti dobra. U jesen ćemo praviti crno i bijelo vino i rakiju lozovaču. Proizvodimo uglavnom za svoje potrebe, djecu i prijatelje - kaže Zora.

Crno vino i lozovaču pravit će i Zorina prva komšinica Vida Šukalo. Grožđe je odličnog kvaliteta i rodno je. Nije ga uništio kasni mraz krajem aprila.

- Ovdje su guste kuće, ložila se vatra pa nije bilo štete od mraza. Dobro je, bit će dobrog vina za zimu. Mi, Topolčanke, imamo svoj recept i, nakon prve ispijene čaše vina, uvijek dobijamo najviše ocjene - rekla je Vida Šukalo.


Dosta sunca

Dobro vino pravit će i treća komšinica Mileva Ilibašić. Berba će, prema njihovim procjenama, početi polovinom septembra. Svaki dan je, kažu, dragocjen, jer ima dosta sunca pa će biti i dosta šećera u grožđu. Jedini problem će biti nedostatak kvalitetnog posuđa za mošt i kom za rakiju, ali će i to biti riješeno do berbe.  


Sok prave samo kad je berba mršava 

Na konstataciju da je lakše praviti sok od grožđa te da je on zdraviji, i Vida i Zora kažu da sok prave jedino kad je loša godina pa berba bude mršavija. Predstojeća jesen bit će karakteristična po kvalitetnom topolskom vinu, koje spravljaju spretne Topolčanke.