LIFESTYLE

Izabrala smrt kako bi njeno dijete moglo živjeti: Hrabra Amerikanka kojoj se divi cijeli svijet

Avaz.ba

12.9.2017

Glavobolje su počele u martu. Kod ljekara, skeniranje je pokazalo da u mozgu Keri Deklajn (Carrie DeKlyen) postoji masa, piše “Washington post”.

Daljnji testovi su otkrili da je riječ vjerovatno o limfomi, i to izliječivog tipa, međutim patološki nalaz je otkrio crnu dijagnozu – Keri Deklajn (37), majka iz Vajominga, ima glioblastom, agresivni oblik raka mozga. 


Ukoliko bude imala sreće, živjet će još pet godina s kemoterapijom, rekli su joj tada ljekari.

Tumor je izvađen u aprilu, ali se vratio nakon mjesec, kad je Keri bila u drugom mjesecu trudnoće. Imala je dva izbora – da produži život kemoterapijom, što bi značilo kraj trudnoće, ili da zadrži bebu i ne doživi da je vidi.

Nakon druge operacije Keri se sa mužem vratila kući, znajući da ima svega nekoliko mjeseci života.

- Ona je izabrala. Mi volimo Gospoda. Mi smo za život. Mi vjerujemo da nam je Bog dao ovo dijete – rekao je Kerin suprug Nik (Nick).

Krajem juna tumor se opet vratio, ovog puta je bilo nemoguće operirati ga. Ljekari su rekli Keri da mogu samo da izvuku tečnost koja se akumulirala u mozgu, kako bi ublažili bol.

Keri je sredinom jula hitno prevezena u bolnicu, u bolovima. Tada je posljednji put bila svjesna.

- Rekli su da je imala težak moždani udar – kaže Nik.

Keri je tada bila u 19 sedmici trudnoće. Ljekari su rekli da će uraditi sve što mogu da je održe. Kerin mozak je pretrpio znatna oštećenja i sljedećih nekoliko sedmica hranili su je na cijevčicu i održavali život na mašinama. Dvije sedmice kasnije, pretrpjela je drugi moždani udar. Mozak je toliko otekao da su ljekari morali da uklone njenu lobanju.

Tada je bila u 22 sedmici trudnoće, a beba nije rasla dovoljno brzo. Imala je svega 378 grama. Da preživi rođenje, beba mora imati bar 500 grama. Nakon dvije sedmice, situacija se unešto popravila – beba je zadobila 625 grama, međutim nije se pokretala.

Nik je imao dvije opcije – da ne uradi ništa i da se nada da će se beba pomjeriti, u kom slučaju bi dijete možda umrlo za sat vremena, ili da urade carski rez.

Odlučio se za drugu opciju.

Njegova kćerka Lajf Lin Deklajn (Life Lynn) rođena je u srijedu u 17.30 sati. Nik je rekao da su on i Keri izabrali ime za bebu još prije nego što se ona razboljela.

- Bilo je istovremeno i lijepo i ružno, jer se moja žena nije probudila. Nakon toga samo otišao kod ljekara i rekao mu da je moja žena dovoljno pretrpjela – ispričao je Nik.

Život za kćerku

Ljekari su potom isključili aparate za održavanje u životu.

Beba je i dalje u bolnici na intenzivnoj njezi, gdje će biti nekoliko sedmica. Kad izađe iz bolnice, Nik će se sa kćerkicom vratiti kući u Vajoming, gdje ga čekaju njegovo petero djece.

- Moja žena je mrtva. Imam šestero djece, od čega troje mlađih od pet godina. Sada ću se fokusirati na svoju kćerku, da je odvedem kući. Šta ću raditi nakon toga, ne znam. Keri je dala život za svoju bebu. Želim da ljudi znaju da je moja žena voljela Gospoda. Voljela je svoju djecu. Stavljala je svakog ispred sebe. Stavila je moju kćerku iznad sebe – rekao je Nik.