GLOBUS

Njemci za izbacivanje Grčke iz Šengena jer ne kontroliraju svoje granice

Avaz.ba

11.9.2017

Glavni kandidat Kršćansko-socijalne unije (CSU) na predstojećim parlamentarnim izborima u Njemčkoj Joahim Herman (Joachim Herrmann) zaprijetio je Grčkoj izbacivanjem iz Šengenskog prostora zbog toga jer nisu u stanju kontrolirati svoje granice, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

- Grci kažu potpuno otvoreno da nisu u stanju kontrolirati svoju pomorsku granicu i ja zato kažem da Grčka ne može i ne smije biti dijelom Šengenskog prostora. Dok to ne funkcionira mi moramo sami štititi svoje granice - rekao je Herman za dnevnik Bild.

- Podatak po kojem je u dvije i po godine oko milion i po izbjeglica od kojih 70 posto bez ikakvih dokumenata ušlo u Njemačku, pokazuje potpuni gubitak kontrole - rekao je Herman te dodaje kako “Njemačka mora znati ko ulazi u zemlju”.

Herman bi u slučaju vrlo izgledne pobjede demokršćanske Unije CDU/CSU trebao, prema želji čelništva CSU-a, preuzeti ministarstvo unutarnjih poslova kojem je dosad na čelu političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Tomas de Majcer (Thomas de Maiziere). 

U istom intervjuu za dnevnik Bild, Herman se založio za to da se migrantima koje pri dolasku u Njemačku odbiju odati svoj identitet, uskrati pravo na politički azil.

- Ko nije u stanju dokazati svoj identitet sam po sebi nema pravo na politički azil. Osoba mora dokazati da dolazi iz zemlje u kojoj je politički progonjena inače nema pravo na azil - rekao je Herman.