NOGOMET

Ibrahim Šehić, golman Karabaga, za “Dnevni avaz”: Jedva čekam da zaustavim Džeku

Šehić: Napravio historijski uspjeh s Karabagom

Piše: A. MIZDRAK

11.9.2017

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, u opkoljenom Sarajevu Ibrahim Šehić ganjao je loptu u sarajevskom naselju Malta. 

Prve nogometne korake napravio je na šljaci pomoćnog terena na Grbavici. Igrao je na krilu, a onda je odlučio da bude golman.  

Sve vrijeme dok je poderanih koljena branio svoj gol, Šehić je imao san – da zaigra u Ligi prvaka i da jednog dana obuče dres reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kao dječak, Šehić je navijao za Čelzi, a sudbina je baš htjela da bh. golman novu sezonu u Ligi prvaka sa svojim Karabagom otvori sutra na Stemford bridžu, baš protiv Čelzija.

Poseban osjećaj

- Kao dječak, divio sam se Čelziju, a sada ću istrčati na Stemford bridž. Osjećaj je, zaista, poseban. Ušavši u grupnu fazu Lige prvaka, ostvario sam san. Kada sam u pretkolu protiv Kopenhagena slušao na centru himnu Lige prvaka, naježio sam se. Bilo je mnogo emocija, sjetio sam se mladih dana, šljake na Grbavici, ratnog Sarajeva... – kazao je Šehić.

Karabag nije imao sreće prilikom žrijeba. Protivnici u grupi C bit će mu Čelzi, Roma i Atletiko Madrid.

- Zanimljiva je grupa. Radujemo se. Nemamo šta izgubiti. U svakom meču nastojat ćemo da u što boljem svjetlu predstavimo našu državu. Želimo pokazati sportskoj javnosti da nismo slučajno u grupnoj fazi Lige prvaka – kazao je Šehić.

Nakon gostovanja kod Čelzija, u drugom kolu u Azerbejdžan stiže Roma, predvođena bh. reprezentativcem Edinom Džekom. 

Taj susret izaziva posebne emocije kod Šehića.

- Čitav Azerbejdžan živi za tu utakmicu. Bit će to poseban meč za mene. Jedva čekam da zaustavim Džeku. Edin je moj veliki prijatelj, mnogo sam vezan za njega. Obojica smo trenirali u opkoljenom Sarajevu. Krenuli smo s iste tačke, naše Grbavice, a sada ćemo u grupnoj fazi Lige prvaka igrati jedan nasuprot drugog. Zaista je jedinstven osjećaj – kazao je Šehić, koji kao glavne favorite za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka vidi u Real Madridu, Bajernu i Pari Sen Žermenu.

Sa sportskih Šehić je prešao na nešto slobodnije teme.

Mnogo novca

- Uživam u životu u Azerbejdžanu. Kuhinja je odlična, a i majka je često kod mene pa mi kuha našu hranu. U Azerbejdžanu imam sve što poželim. Kada sam potpisao za Karabag, mislio sam da ću ostati šest mjeseci, a evo, osatao sam četiri godine – kazao je Šehić.

Uporedio je Šehić nogomet u Azerbejdžanu s našom Premijer ligom.

- U Bosni i Hercegovini ima mnogo više talenta. No, u Azerbejdžanu se ulaže mnogo više novca i to je tajna uspjeha. Oni toliko ulažu u sport da se nekad čini da je čak i previše. Nadam se da će i moj Željo jednog dana zaigrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. I da, živim za dan kada će se moja Grbavica izgraditi – kazao je Šehić.

Najljepše godine 

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 7. oktobra na Grbavici očekuje utakmica kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

- Nadam se da ću biti u kadru za taj meč. Bit će nevjerovatan osjećaj u dresu s državnim grbom istrčati na Grbavicu. Nadam se da će nam Grbavica donijeti sreću, baš kao što je i meni donijela, jer sam na njoj proveo najljepše godine svog života – rekao je Šehić.

Petorica brane čast BiH

U novoj sezoni Lige prvaka, osim Ibrahima Šehića, zaigrat će još četvorica bh. internacionalaca. 

Edin Džeko predvodit će napad Rome, Miralem Pjanić komandovat će veznim redom Juventusa, u dresu Seltika nastupit će odnedavni bh. reprezentativac Jozo Šimunović, dok će svoju šansu u ekipi Maribora čekati Jasmin Mešanović.