NOGOMET

Sutra počinje elitno klupsko nogometno takmičenje: Kreće potjera za “Kraljevima” iz Madrida

Serhio Ramos (sa peharom) i saigrači nakon pobjede u Kardifu

Piše: M. C.

11.9.2017

Liga prvaka u sezoni 2017/2018. bit će 63. izdanje elitnog evropskog nogometnog klupskog takmičenja, a 26. otkako se igra u ovom formatu. 

Nakon kvalifikacija koje su počele 27. juna, u utorak, 12. septembra, igrat će se prve utakmice grupne faze. Sve će se završiti 26. maja 2018. godine na stadionu Nacionalnog sportskog kompleksa Olimpijski u Kijevu.

Osam grupa

Pa iako se mnogi možda neće složiti, počinje najkvalitetnije nogometno takmičenje. Svjetska i kontinentalna prvenstva svakako nose kvalitet, ali uvijek ima i onih zalutalih.

U Ligi prvaka toga je toliko malo, a u ekipama koje igraju utakmice širom Starog kontinenta, igraju najbolji igrači na svijetu tako da nema sumnje da ćemo opet gledati najkvalitetnije što ovaj sport može ponuditi.

U grupnoj fazi, 32 ekipe podijeljene su u osam grupa od po četiri sudionika. Prve dvije će, nakon što svi odigraju po šest susreta, nastaviti takmičenje u nokaut fazi, trećeplasirani prelazi u Ligu Evrope, a posljednji iz grupe ispada iz takmičenja.

Titulu prvaka brani Real, koji je sa 12 titula iz 15 finala uvjerljivo na prvom mjestu osvajača ovog trofeja. 

Osim toga, Real je prošlosezonskom pobjedom u finalu nad Juventusom (3:1) u Kardifu postao prvi klub koji je i odbranio osvojeno.

Kako stvari stoje, uoči početka nove sezone, Real s Ronaldom, Modrićem, Ramosom i Asensiom (Acencio) opet je među glavnim kandidatima za konačnu pobjedu. Uostalom, već su osvojili prvi trofej – Superkup Evrope pobjedom nad Mančester junajtedom u Skoplju od 2:1.


Stadion u Kijevu bit će 26. maja 2018. godine domaćin finala

Barcelona sa Mesijem (Messi) uvijek je među favoritima, ali će sada bez Nejmara (Neymar) biti znatno teže.

Naravno, i Atletiko Madrid, koji je 2014. i 2016. godine izgubio finale od Reala, pokušat će se umiješati u borbu za titulu.  

A Nejmar je sada glavna uzdanica Pari Sent Žermena, koji je za njega Barceloni platio fantastična 222 miliona eura. 

Na Park prinčeva stigao je i Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) za 180 miliona pa će tim iz Pariza s njima dvojicom, a uz Kavanija (Cavani), Tijaga Silvu (Thiago), Danija Alvesa i Anhela di Mariju (Angel), pokušati osvojiti ovaj cijenjeni trofej.

Juventus je u posljednje tri godine igrao dva finala i oba izgubio. Klub iz Torina je i rekorder prema izgubljenim finalima – od ukupno devet, sedam su izgubili, a dva puta su pobjeđivali. Ekipa našeg Miralema Pjanića i ove sezone ima najviše moguće ambicije.

Juve gubi finala

Favoritima za prvo mjesto moramo dodati i nekoga iz Engelske. Teško je sada reći ko bi to mogao biti. 

Čelzi je šampion Premijer lige, Mančester junajted je Ligu prvaka dohvatio kao pobjednik Lige Evrope, Mančester siti se silno pojačao ove sezone. Čini se da Liverpul i Totenhem ipak nisu na tom nivou.  

I, naravno, tu je minhenski Bajern. Ekipa iz Bavarske neprikosnoveni je vladar njemačkog klupskog fudbala.

Uvijek su u stanju pobijediti svakoga, a realno, prošle sezone su jako oštećeni u polufinalu protiv Reala.

Da nisu i da su otišli u finale, što je bilo objektivno, ko zna šta bi bilo u finalu protiv Juventusa.

Ovim bi se, prema našem skromnom mišljenu, zatvorio krug kandidata za trofej. Naravno, iznenađenja su uvijek moguća, ali objektivno analizirajući snagu klubova, to bi bilo to.

Iz Engleske pet klubova 

Najviše timova u grupnoj fazi, njih pet, dolazi iz Engleske (Čelzi, Mančester junajted, Totenhem, Liverpul, Mančester siti).

Iz Španije četiri (Real, Barcelona, Atletiko Madrid i Sevilja), po tri iz Njemačke (Bajern, Lajpcig i Borusija Dortmund), Italije (Juventus, Roma, Napoli), i Portugala (Porto, Benfika, Sporting).

Po dva kluba daju Francuska (PSG i Monako) i Rusija (CSKA i Spartak) te po jedan Grčka (Olimpijakos), Slovenija (Maribor), Holandija (Fejenord), Turska (Bešiktaš), Kipar (Apoel), Švicarska (Bazel), Škotska (Seltik), Azerbejdžajn (Karabag), Belgija (Anderleht) i Ukrajina (Šahtjor).

Ogromna zarada

1,3 - milijarde eura ukupna je zarada klubova u Ligi prvaka

12,7 - miliona eura dobit će svaki klub iz grupne faze

6 - miliona eura donosi plasman u nokaut fazu

6,5 - miliona eura donosi plasman u četvrtfinale

7,5 - miliona eura donosi plasman u polufinale

11 - miliona eura dobiva finalista

15,5 - miliona eura dobit će pobjednik takmičenja