NOGOMET

Vladan Grujić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine: Ima nade za bh. fudbal, samo treba raditi

Grujić u dresu BiH: Bit će teško protiv Belgijanaca

Piše: S. KOTARAŠ

11.9.2017

Vladan Grujić, nekadašnji kapiten banjalučkog Borca, prvotimac Sarajeva i reprezentativac BiH, ističe kako “Zmajevi” u preostala dva kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine mogu da izbore baraž, ali da će to biti veoma teško. 

Pune tribine

- Dok god postoji ikakva šansa da se osvoji drugo mjesto, treba se boriti, pogotovo zato što je Belgija već osigurala plasman na SP. Prema mišljenju nekih, to je olakšavajuća okolnost za reprezentaciju BiH, ali ja mislim da nije zato što Belgija ima 30 podjednako kvalitetnih igrača i svi oni žele da se nađu u Rusiji!

Pogotovo zato što će njihov selektor dati šansu za dokazivanje onim fudbalerima koji su imali manju minutažu tako da postoji mogućnost da oni zagrizu jače nego u bilo kojoj dosadašnjoj utakmici – pojasnio je Grujić.

Prema njegovom mišljenju, igranje izvan Zenice može biti hendikep za reprezentaciju BiH najviše zbog toga što velika većina naših fudbalera Bilino polje vidi kao svoj drugi dom!

- Koliko sam čuo, ta će se utakmica igrati na Grbavici, na koju naši igrači nisu navikli. Reprezentacija u Zenici igra već dugi niz godina i jednostavno joj je to domaći teren. Znam to po sebi, dok sam ja još igrao za reprezentaciju! Naravno, i na Grbavici će biti pune tribine i reprezentativci će imati maksimalnu podršku, ali neće biti lako!

Kao odličan poznavalac bh. fudbalskih prilika, Vladan nije propustio priliku ni da se osvrne na svoja dva tima Borac i Sarajevo.

- Odavno na Gradskom stadionu nisu bili ovakva atmosfera i ambijent. Tačno se u gradu osjeća neka pozitivna energija i to se mora iskoristiti. Jedino što nije dobro je to što je u posljednjoj godini Zoran Milinković već šesti trener! Prema mome mišljenju, velika greška je napravljena smjenom Vuleta Trivunovića. U pitanju je čovjek koji osjeća Borac, osjeća i grad i navijače i trebao je da dobije samostalnost u radu i da najmanje nekoliko narednih godina bude na klupi kluba. Bilo kako bilo, Borac pripada vrhu bh. fudbala i siguran sam da će na proljeće biti član Lige za prvaka! Što se tiče Sarajeva, imali su loš start, ali je dolaskom Husrefa Musemića već krenulo nabolje, što pokazuje uvjerljivi trijumf nad Vitezom od 4:0. On je i meni bio trener kada smo osvojili titulu i siguran sam da će svojim autoritetom sve posložiti onako kako treba. Pogotovo zato što je sada i mnogo iskusniji – iznio je Vladan svoje viđenje.

Uloga skauta

Po prestanku igračke karijere, Grujić se okrenuo trenerskom poslu, ali je u posljednje vrijeme mnogo aktivniji kao skaut, pa čak i menadžer, uglavnom mlađih igračkih kategorija.

- Malo sam zapostavio trenerski poziv i okrenuo se snimanju igrača mlađih kategorija, koji bi u budućnosti mogli da naprave nešto više. Gledam dosta utakmica, od pionira pa do seniora, i dosta sam na putu. Ima nade za bh. fudbal, ima djece, ima talenata i samo treba mnogo rada i strpljenja da se na kraju dođe do konačnog rezultata – zaključio je nekadašnji reprezentativac BiH.

Sjećanje na preokret  

Grujić se prisjetio jednog preokreta na premijerligaškim terenima u kojem je i sam učestvovao i koji mu je, kako sam kaže, ostao u trajnom sjećanju.

- Bila je to utakmica Borac – Sarajevo, kada je Sarajevo povelo sa 2:0 i igrački nas u prvih šezdesetak minuta potpuno razbilo. Bordo tim je te sezone bio izuzetno jak, s Farukom Ihtijarevićem, Alenom Škorom, Albinom Pelakom... bili su bolji i zasluženo su poveli. U drugom dijelu smo zaigrali na sve ili ništa, možda i iznad svojih mogućnosti. Dao sam dva gola, jedan iz penala, drugi iz igre, a onda je Marko Maksimović u sudijskoj nadoknadi postigao gol za pobjedu, meni jednu od najdražih i najvažnijih u karijeri. Poslije sam ja prešao u Sarajevo i vrlo često sam znao da se našalim sa saigračima i pecnem ih za tu utakmicu – podsjetio se Grujić.

Cimirot pun pogodak

Da u i oko reprezentacije ipak nije sve tako crno, prema mišljenju Grujića, govori i podatak da se pojavilo i nekoliko mladih igrača koji bi u nekim narednim ciklusima trebali biti nosioci igre.

- Mislim da je jedan od onih koji dolaze i mnogo vrijede, mladi Gojko Cimirot te da je njegovo uvođenje u seniorsku reprezentaciju pun pogodak. On je igrač po mom ukusu, igra na poziciji na kojoj sam i ja nekada igrao, pravi je balans između odbrane i napada, zna da igra, odličan je tehničar i trebao je možda i ranije da dobije šansu da zaigra za reprezentaciju – objasnio je Grujić svoj stav.