BIH

Nakon CIA-inih, objavljeni novi poražavajući podaci: Čak 57 posto siromašnih čine mladi!

Piše: K. KEŠMER

11.9.2017

Iako se američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pozvala na podatke koji datiraju iz 2012. godine navodeći da je BiH prva u svijetu po broju nezaposlenih, na toj ljestvici ni nakon nekoliko godina nije se ništa promijenilo. 

 

Negativni trend

Na svojoj zvaničnoj stranici CIA je objavila podatak da je naša država vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

 

Iako se posljednjih mjeseci konstantno govori o rastu zaposlenosti, podaci pokazuju da je radni status mladih još i gori od onoga koji je CIA objavila. Naime, posljednji objavljeni podaci datiraju iz 2015. godine i stopa nezaposlenosti čak je u porastu!

 

Zvanični podatak je da je stopa nezaposlenosti mladih iznosila 67,3 posto! Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi Agencije za statistiku BiH, zaposlenost ove kategorije stanovništva bilježi samo negativne trendove.

 

U 2013. stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 59,1 posto i za dvije godine je narasla na 62,3 posto, dok je stopa nezaposlenosti žena od 15 do 24 godine iznosila čak 67,3 posto.  Stopa ukupne aktivnosti radno sposobnog stanovništva iznosila je 44,1 posto u 2015. godini, što je jedna od najnižih stopa aktivnosti u Evropi, dok je stopa aktivnosti mladih iznosila svega 32,2 posto.

 

Da je nezaposlenost mladih najveći problem BiH, potvrđeno je i na internetskoj stranici Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja radi pod ingerencijom Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Kako se navodi na ovoj stranici, svi podaci pokazuju da je „nezaposlenost problem broj 1 mladih u našoj državi, ona iznosi više od 60 posto“.

 

Tabela CIA-e: BiH najgora u svijetu

Koliko čekaju

- Od toga, 13,4 posto nezaposlenih mladih su nezaposleni manje od 12 mjeseci. Polovina nezaposlenih su nezaposleni više od dvije godine, dok jedna petina posao čeka pet godina – navodi se na ovoj stranici. 

Naveden je i šokantan podatak da je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto!

Postajemo zemlja starih ljudi 

Poražavajuće i zabrinjavajuće je i da BiH postaje zemlja starih ljudi, a da je mladih sve manje.

Tako je objavljen podatak da je mladih osoba u BiH 777.000, što je za 315.000 manje nego 1991. godine, kada je taj broj iznosio 1.091.775. U našoj državi živi oko 607.100 osoba u dobi do 15 godina.