BIH

Ivanić razgovarao sa predsjednikom Vijeća ICAO-a

Fena

11.9.2017

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Vijeća Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) Olumuyiwom Benardom Aliujem i regionalnim direktorom ICAO-a Luisom Fonsecom de Almeidom, a tema razgovora bila je oblast civilnog vazduhoplovstva BiH, sigurnost letenja i poštovanje međunarodnih standarda u oblasti civilne avijacije.

Predstavnici Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva informirali su Ivanića da je posao Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, koja obilјežava 20. godišnjicu osnivanja, od klјučnog značaja i da treba učiniti sve da se očuva nezavisnost ove institucije.

Naglašeno je da treba raditi na unapređenju zakonskog okvira civilnog vazduhoplovstva, te da je neophodno u potpunosti pratiti međunarodne sigurnosne standarde civilne avijacije.

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO), sa sjedištem u Montrealu, specijalizirana je organizacija Ujedinjenih nacija, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, s cilјem osiguranja efikasnog, sigurnog, uređenog, ekonomski održivog i ekološki odgovornog razvoja vazduhoplovstva.

ICAO je procjenjivala sigurnost letenja u BiH 2000, 2004. i 2011. godine. Za razliku od rezultata procjene iz 2000. godine, kojima BiH nije mogla da se pohvali, prema procjeni ICAO tima o sprovođenju međunarodnih standarda u BiH i dostignutom nivou sigurnosti letenja u 2011. godini, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) ostvarila je drugi rezultat u regiji.

Standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu koriste države članice ICAO, kako bi osigurale da njihove lokalne operacije i propisi za civilno vazduhoplovstvo budu u skladu sa globalnim normama, kako bi više od 100.000 dnevnih letova u globalnoj mreži vazduhoplovstva u svakom trenutku bilo sigurno i pouzdano u cijelom svijetu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.