BIH

Novi Pravilnik o građevinskim proizvodima u vodozaštiti: Propisane norme koje moraju biti ispunjene

S današnje prezentacije ( S. Saletović)

Piše: N. KATICA

11.9.2017

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH organizirao je danas u Sarajevu prezentaciju novog Pravilnika o tehničkim svojstvima građevinskih proizvoda koji se projektiraju i ugrađuju u sistem odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih voda. Nervin Dacić iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja naglasio je da Pravilnik prati norme EU i da je jednostavan za primjenu te da treba biti obrazac za daljnji rad.

 

- Pravilnik je urađen savremeno i potrebno je naglasiti da se na ovakav način radi i u Evropi. Ovo je prvi put da Ministarstvo pokušava urediti ovu oblast i ovakav način rada treba utrti put daljnjem razvoju i usklađivanju – rekao je Goran Tešanović, pomoćnik direktora Instituta za standardizaciju BiH za ocjenu usklađenosti.

 

Mirzet Beganović, tehnički direktor firme „Regeneracija“, smatra da pravilnik donosi mnoge beneficije za tržište, kvalitet rada i zaštitu ovog područja.

 

- Propisane su norme koje moraju zadovoljiti određeni građevinski proizvodi, što je važno kod proizvodnje, propisan je sistem ocjenjivanja usklađenosti građevinskog proizvoda, što osigurava kontrola. Ovako precizno definiranim pravilnikom dodatno se štiti domaće tržište od uvoza građevinskih materijala koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju – rekao je Beganović.

 

Dodatno je olakšan rad projektantima, koji moraju navesti norme, i omogućen je kvalitetniji i jednostavniji rad inspekcijskim organima koji kontroliraju građevinske proizvode, naglasio je Beganović.

 

Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH naglasili su da je novim pravilnikom konačno uređeno ovo područje te da je ovo način na koji će raditi i usmjeriti svoje djelovanje, poštujući sve propise i čuvajući okoliš.

Onemogućen uvoz loših proizvoda

 

Dodatne dobrobiti su i za izvoz iz BiH, tako da će se svi proizvodi koje Pravilnik obuhvata moći izvoziti na tržište EU. A bit će onemogućen uvoz necertificiranih i loših proizvoda u BiH.

Veliki broj prisutnih  

 

Prisutni su iskazali zadovoljstvo što je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH prvi put tretiralo ovu oblast i Pravilnikom je uredilo. Prezentaciji su prisustvovali kantonalni i federalni inspektori, predstavnici Agencije za vode slivova rijeke Save, Federalnog ministarstva vodoprivrede i šumarstva, VIK-a Sarajevo, „Autocesta FBiH“, Federalne direkcije cesta, Zavoda za izgradnju KS, USAID-a, Direkcije za puteve KS, Ministarstva privrede KS i mnogi drugi.