AUTO-MOTO

Napravljeno biorazgradivo vozilo

Avaz.ba

11.9.2017

Postoje "pametna", hibridna, električna, a sada su tu i biorazgradiva vozila pošto je grupa studenata sa Tehnološkog fakulteta u Ajndhovenu u Holandiji napravila prototip četvorotočkaša biokompozitne građe nazvan Lina, prenosi "Glas Amerike". 

Navodi se da je veći dio ovog četvorosjeda na električni pogon napravljen od materijala dobijenog iz šećerne repe i lana, a jedino točkovi i sistem za upravljanje automobilom nemaju bio-osnovu. 

- Spoljašnost vozila izrađena je od lanenih vlakana i polipropilena, koji se presuju i zagrijavaju da bi se dobile ravne ploče - objašnjava student Janik Van Ril. 

Osnovu šasije čini struktura nalik saću, proizvedena od polimliječne kiseline (polilaktida), biorazgradivog plastičnog polimera, koja se dobija iz šećerne repe. Tako sjedinjena osnova umeće se između dva kompozitna lista lanenih vlakana. Ovom procedurom smanjuje se težina vozila, zbog čega ono troši manje struje nego prosječan automobil na elektronski pogon. 

- Automobil je težak svega 310 kilograma, što je vrlo lagano za putnička vozila. Zbog toga nam je potrebno samo 30-ak kilograma baterija, sa kojima možemo da pređemo oko 100 kilometara - ističe student Nud Van de Gevel. 

Navodi se da vozilo može dostićie brzinu od 80 kilometara na sat, ali ne očekujete da se prototip pojavi na drumu baš tako brzo, pošto još ne može da zadovolji bezbednosne standarde prilikom sudara. 

Ipak, kako njeni tvorci tvrde, Lina predstavlja njihovu viziju automobila budućnosti, izgrađenih od materijala, koji nemaju negativan uticaj na prirodnu sredinu.