BIH

Sve indicije govore da je Bakir Izetbegović slagao kako nije dao stan vođi El-Mudžahida

Piše: Avaz.ba

11.9.2017

U prošlosedmičnim dijelovima našeg feljtona, između ostalog, prenijeli smo i dio izvještaja koji je 11. aprila 2002. godine objavljen u “Večernjem listu”, a u kojem se tvrdi da je ratni komandant jedinice El-Mudžahid Abu Maali dobio stan u centru Sarajeva od Zavoda za izgradnju grada, u vrijeme dok je na čelu tog zavoda bio Bakir Izetbegović. 


Pobjegao iz BiH


- Abu Maali, nakon što je obaviješten da za njim tragaju američke i francuske tajne službe, je pobjegao iz BiH. Sam je Bakir Izetbegović odbacio tvrdnje medija, kazavši da sporni stan u Sarajevu nije dodijeljen Abu Maaliju, nego nekom Abdulahu Mohtariju, natporučniku Vojske Federacije koji je rođen u Zagrebu - pisao je “Večernji list”.


Međutim, istražujući novinske arhive i ovu tematiku, “Dnevni avaz” otkrio je medijske izvještaje koji ukazuju na to da je Izetbegović najvjerovatnije slagao javnost, jer sve indicije govore da su Abu Maali i Abdulah Mohtari jedna te ista osoba?!?


Brojni bh. mediji, naime, u februaru 2015. godine izvještavali su o tome da je komandant jedinice El-Mudžahid imao najmanje dva pasoša.


- Vlasti Republike BiH izdale su na nezakonit način zapovjedniku odreda El Mudžahid Alžircu Abu Maaliju najmanje dvije putovnice BiH sa različitim imenima, dok je među adresama stanovanja navedeno i Španjolsko veleposlanstvo u Sarajevu, prenijele su brojne agencije i portali 4. 2. 2015. godine.


- Abu Maaliju jedna putovnica je izdata 4. septembra 1995. godine pod oznakom BiH 540623, a druga 6. aprila 1999. godine pod brojem 0857563, podaci su Abu Maalijevog dosjea u evidenciji sigurnosnih agencija o osobama afroazijskog porijekla koja su dobila državljanstvo BiH na osnovu lažnih podataka.


Faksimil teksta sa portala Žurnal.info koji prati i fotografija prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića sa Abu Maalijem i Osmanom Mehmedagićem Osmicom, današnjim direktorom OSA-e

Na jednoj putovnici navodi se da je rođen u Kuvajtu, iako je poznato da je Alžirac, a osim putovnica izdatih u BiH na imena Abu Maali i Halid ibn Abdulah, imao je i dokumente na imena Halid Ćatić i Abdelkader Mokhtar - kaže se u medijskim izvještajima, a upravo kod ovog imena Abdelkader Mokhtar se dolazi do saznanja da bi to veoma lako mogla biti osoba koju Bakir Izetbegović navodi kao “nekog Abdulaha Mohtarija kojem je dodijeljen stan u Sarajevu”.


Ovdje, naime, treba pojasniti da mediji s naših prostora različito transkribuju imena arapskog porijekla pa se tako i samo ime Abu Maali pojavljuje napisano na više načina: Abu Meali, Abu Mali, i slično, a više je nego očigledno da je i ime Abdelkader Mokhtar koje se pojavljuje u izvještajima medija 2015. i kao Abdel Khadir Makhari, zapravo ista osoba koju 2002. “Večernji list” piše kao Abdulah Mohtari.


Sporni identiteti

Na portalu Žurnal.info novinar Amarildo Gutić objavio je 11. decembra 2015. godine tekst u kojem analizira „ko su bili strani ratnici - mudžahedini u Bosni i Hercegovini i kako su nakon rata uspjeli ostati u BiH“, gdje se također bavi spornim identitetima mudžahedina. 


- Različiti profili osoba zvanih mudžahedini pridošlo je prvih mjeseci rata u Bosnu i Hercegovinu. Različiti su bili i motivi i tumačenja kako i zašto su ovdje došli. Neki su se nazivali borcima za islam, pridošli nakon poziva u džihad. Bilo je tu i dokazanih terorista i kriminalaca koji su se krili od zakona u svojim zemljama, klasičnih plaćenika znanih kao “psi rata”, potom špijuna raznih agencija, avanturista, sve do notornih ubica kojima ništa nije bilo sveto, naročito ne ljudski život i poštivanje međunarodnih konvencija ratovanja.


Dio groblja u naselju Grm nadomak Zenice posebno je ograđen. Male bijele kamene kocke ne sadrže imena ukopanih. Poznato je tek da su tu tijela mudžahedina iz Libije, Saudijske Arabije, Tunisa, Alžira, Egipta koji su ratovali na strani Armije RBiH. Ništa ne bi značilo i da su upisani njihovi ratni nadimci: Abu Haris, Abu Haman, Abu Zijad, Abu Abdurahman, Abu Hurejra. Upravo pitanje njihovog stvarnog identiteta jeste jedan od glavnih razloga zašto se niti Haški tribunal, a potom ni domaća tužilaštva nisu podrobnije upuštala u istragu o ratnim zločinima koje su počinili borci iz afro-azijskih zemalja, skoncentrisanih uglavnom u odredu El Mudžahidin, odnosno da utvrde ko je tačno ubijao civile i zarobljenike.


Izetbegović: Razotkrivaju ga arhivi

Ni same obavještajne agencije koje su istraživale te osobe nisu bile sigurne u njihov stvarni identitet. Tako je prema njihovim izvještajima komandant odreda El Mudžahidin Abu Maali koristio nekoliko imena po dolasku u BiH: Abdel Khadir Makhari iz Alžira, potom Halid Ibn Abdulah iz Kuvajta, potom Damir Pezo iz Zenice i konačno Halid Ćatić rođen u Kuvajtu. Sve adrese boravka koje je prijavljivao tokom i nakon rata bile su fiktivne, a jedna od njih bila i adresa Ambasade Španije u Sarajevu!? – navodi se u tekstu Amarilda Gutića, koji prati i fotografija prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića sa Abu Maalijem i Osmanom Mehmedagićem Osmicom, današnjim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.


Kada su se stranci zainteresirali, izdat mu je novi pasoš



Mediji su prije dvije godine precizirali i da je Predsjedništvo BiH 5. avgusta 1994. godine donijelo odluku kojom je komandant El Mudžahida Abu Maali unaprijeđen u čin kapetana prve klase, nakon čega mu je MUP dao državljanstvo pod lažnim identitetom.


- Abu Mali je dobio državljanstvo BiH na osnovu odluke MUP-a RBiH od 13. marta 1992. godine pod imenom Halid ibn Abdulah, rođen 24. jula 1967. godine u Kuvajtu. MUP RBiH je o tome obavijestio CSB Sarajevo 3. oktobra 1995. godine, na osnovu čega je CSB Sarajevo 28. decembra iste godine odobrio njegov upis u matičnu knjigu rođenih sarajevske općine Centar.


Tom prilikom ime Halid ibn Abdulah izmijenjeno je u Halid Ćatić, a kao mjesto prebivališta 5. aprila 1999. godine navedena je adresa Čekaluša 16, na kojoj je bilo Veleposlanstvo Španjolske.


Kada su predstavnici međunarodne zajednice pokrenuli pitanje njegovog boravka u BiH 1999. godine, dobio je novu putovnicu, ali nije poznato na koje ime, a tek 2001. godine otkriveno je da je državljanin Alžira i da se zove Abdelkader Mokhtar - otkriveno je 2015. godine.


Inače, Bakir Izetbegović bio je na čelu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva do 2003. godine.


(Sutra: Je li Abu Maali ušutkan)