SPORT

Barca postigla dogovor: Poznato prvo pojačanje za iduću sezonu

Avaz.ba

11.9.2017

Barcelona je početkom ove sezone dogovorila prvo pojačanje za novu sezonu. 

Njihov novi igrač postat će Džeri Mina (Yerry Mina), 23-godišnji stoper koji će im se priključiti nakon završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji gdje se očekuje u kadru reprezentacije Kolumbije.

U cijeloj priči zapravo je novost da je Minin klub Palmeiras odbacio mogućnost da ga pusti u Barcelonu već u januaru jer su Katalonci s Kolumbijcem potpisali ugovor još prije nekoliko sedmica. Barcelonin interes za Minom pojavio se krajem prošle godine, a u februaru su platili Palmeirasu nepoznati iznos kako bi stekli pravo prvotkupa za devet miliona eura.

To pravo iskoristili su u drugoj polovici avgusta ove godine kada su klubu iz Sao Paula platili spomenuti iznos. 

Tom prilikom dogovoreno je da će Mina stići na ljeto, ali Katalonci su se naknadno javili Brazilcima i zaželjeli da im se igrač priključi ove zime. Palmeiras je to odbio držeći u rukama sve pravne mehanizme protiv kojih Barcelona nije imala šanse.

Dugoročna zamjena za Maskerana

Ko je uopće Džeri Mina? 

Ovaj stasiti (195 centimetara) stoper počeo je igrati fudbal u klubu Pasto iz kojeg početkom 2014. godine prelazi u Independiente Santa Fe. Prije nešto više od godinu dana Palmeiras ga je kupio za tri miliona eura, a idućeg će ljeta kao 24-godišnjak doći na Camp Nou.

Na njegovom angažmanu insistirao je novi trener Ernesto Valverde s obzirom da Barceloni nedostaje svježine u odbrani. Havier Maskerano (Javier Mascherano) iduće će ljeto imati 34 godine, a Tomas Vermalen (Thomas Vermaelen), koji se nikad nije ni nametnuo na Camp Nouu, ima 33 godine. Obojici su najbolje igračke godine prošle i vrijeme je za pogled u budućnost.