GLOBUS

Druga strana priče: Sve teorije zavjere o napadu na Ameriku 11. septembra

Avaz.ba

11.9.2017

Posljednjih deset godina teoretičari zavjere tvrde da je teroristički napad na Ameriku 11. septembra velika prevara, ali još nisu iznijeli valjan dokaz za to.

Predstavljamo vam najpoznatije teorije zavjere vezane za 11. septembar i razloge zbog kojih ne bi trebalo da vjerujete u njih.

Kule bliznakinje je raznijela kontrolirana eksplozija

Teoretičari zavjere tvrde da snimak kula koje padaju ukazuje da je riječ o kontroliranoj eksploziji i to zbog načina na koji se naginju prije rušenja.

Jedan američki naučnik čak je tvrdio da je testirao uzorke srušenih kula i pronašao tragove hemikalija koje ukazuju na upotrebu eksploziva.

Međutim, u slučaju demoliranja neke zgrade kontroliranim eksplozijama, one se ruše od dna, a ne od vrha. Osim toga, eskplozije koje se vide na snimku, posljedica su toga što gornji spratovi padaju na donje.

Također, postavljanje eksploziva bio bi zahtjevan posao koji ne bi mogao da prođe nezapaženo.

Pentagon je pogodio projektil, a ne avion

Skeptici tvrde da avion nije mogao da ostavi rupu na građevini kružnog oblika i da je ona trebala biti drugačija, u slučaju da je u Pentagon uletio avion. Oni dodaju da su dijelovi aviona donijeti na to mjesto, kako bi se isfabricirala priča o terorističkom napadu.

Ova teorija zanemaruje važne dokaze o tijelima putnika i posade na mjestu napada. Također, hiljade ljudi vidjelo je kako avion kruži, a zatim leti pravo u Pentagon. Svako ko bi eventualno podmetao ostatke aviona, sigurno bi bio primjećen.  

Zgrada 7 Svjetskog trgovinskog centra sigurno je uništena eksplozivnim sredstvima, jer avion nije udario u nju

Ova teorija djelimično je zasnovana na izjavi vlasnika zgrade, koji je u strahu od njenog rušenja rekao da bi vatrogasce odmah trebalo izvesti napolje. Upotrebio je reči: “Povucite ih” (Pull it), što može da se interpretira i kao sleng za demoliranje zgrade.

Međutim, rušenje su izazvali požari koji su se sa susjednih kula proširili na “Sedmicu”.


Oteti avioni bili su prepuni eksploziva i njima se upravljalo daljinski

Neki teoretičari zavjere vjeruju da su putnici ili ubijeni na nekom drugom mjestu, a njihova tijela bačena u more, ili da su i sami dio zavjere i da se sada kriju pod novim identitetima. Kao glavni dokaz navode to što su oni nakon što su teroristi preuzeli kontrolu nad letom, mobilnim telefonima zvali bližnje svjesni da im se bliži kraj. Skeptici, međutim, tvrde da pozivi ne bi bili mogući zbog visine na kojoj je letjelica bila i da je korištena tehnologija oponašanja zvukova.

Pozivi su zapravo upućeni sa satelitskih telefona pričvršćenih na sjedišta u avionu.  

Izrael je stajao iza napada, jer je htio da Ameriku uvuče u konflikt sa arapskim svijetom

“Dokaz” za ovu tvrdnju je to što je navodno 4.000 Jevreja koji su radili u Svjetskom trgovinskom centru, baš 11. septembra izostalo s posla, jer su bili upozoreni od strane Izraelske obavještajne službe Mossad.

Međutim, ta teorija nastala je kada je Ministar spoljnih poslova Izraela rekao da je u gradovima pod napadom bilo 4.000 Izraelaca. Inače, više od desetine stradalih u napadu bili su Jevreji.

Četvrti avion koji je navodno bio usmjeren na Bijelu kuću, oboren je projektilom

Predsjednik Buš (Bush) naredio je da se avion obori, ukoliko to bude neophodno, ali je veća vjerovatnoća da su putnici pokušali da preuzmu kontrolu nad avionom od otmičara i da je zato pao u Pensilvaniji.