BIH

Umjesto članova školskih odbora u školama stranački predstavnici

Fena

11.9.2017

Objavljeni konkurs za imenovanje članova školskih odbora u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo očit je dokaz potpunog stavljanja školskih odbora pod kontrolu SDA i oduzimanja bilo kakve relevantnosti i prava roditeljima djece, saopćila je danas Socijaldemokratska partija BiH.

- Kako je konkursom jasno precizirano, kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih ima apsolutne ovlasti u imenovanju svih članova školskih odbora. Otvoreno postavljamo pitanje ministru Kazazoviću i SDA, kako to pojedine članove školskih odbora u konkursu nazivaju predstavnicima roditelja i predstavnicima radnika, ako ih u školski odbor bira i imenuje isključivo ministar, bez ikakvog usaglašavanja sa roditeljima ili sindikatima radnika? - navodi se u saopćenju.

Napominju da je SDP BiH još u proceduri donošenja upozoravao na pogubnost teksta Zakona o osnovnom odgoju KS. Podsjećaju da je zastupnica Segmedina Srna-Bajramović uložila gotovo 50 amandmana, a da su svi odbijeni bez ikakvog suvislog obrazloženja.

 - SDA je svojim postupcima pokazala da im je jedino stalo do ovladavanja svakim segmentom javnog života, bez ikakve brige za stvarne interese djece i roditelja. Stoga nije ni čudo da su građane Sarajeva na početku školske godine dočekale vijesti o ukidanju besplatnih udžbenika za prvačiće, o neadekvatnoj brizi za djecu predškolskog uzrasta sa određenim psihofizičkim smetnjama i, sada, školskim odborima koji će biti sve osim školski i nezavisni. Umjesto inkluzivne nastave za đake s poteškoćama u razvoju i definisanja mehanizama njihovog integrisanja u redovne škole, bez ikakvog segregiranja, što je obaveza države prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta i o pravima osoba sa invaliditetom, zakonom je planirano uvođenje retrogradnog i dehumanizirajućeg modela uspostave posebnih, odvojenih centara za obrazovanje učenika sa teškoćama. Iako je školska godina počela, niti su formirani takvi centri, niti su ponuđena druga, savremenija rješenja đacima sa poteškoćama u vidu podrške u nastavi! Sve što se dešava u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo jedino se može nazvati iživljavanjem nad zdravim razumom, ali, nažalost, i nad svim učesnicima u obrazovnom procesu. Što se tiče SDP-a, bit će poduzete sve pravne mjere kako bi sramni Zakon bio stavljen van snage - saopćio je Kantonalni odbor SDPBiH Sarajevo.