REGION

Vučić: Mađarska zauzima posebno mjesto među prijateljima Srbije

B92

11.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima brojne prijatelje, ali da Mađarska zauzima posebno mjesto među njima.

Vučić je u Senti, gdje je uz mađarskog predsjednika Janoša (Janos) Adera, prisustvovao obilježavanju 320 godina od bitke austrijske i otomanske vojske kod tog grada, ocijenio da su aktuelni odnosi Srbije i Mađarske najbolji u dosadašnjoj historiji. 

"Takvi odnosi nisu plod slučajnosti ili nečijeg dikatata već činjenice da u Mađarskoj i u Srbiji imamo odgovorne vlade i predsjednike koji su umjeli da prepoznaju ko im je najbolji komšija i koliko ekonomija može da utiče na približavanje dva naroda", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije poručio je da Srbiju i Mađarsku vezuje mnogo više od Dunava i 151 kilometra zajedničke granice.  

"Te veze sežu u daleku prošlost. Srbi na teritoriji današnje Mađarske žive od srednjeg vijeka, a u Pešti je 1826. godine osnovana Matica srpska kao naša najstarija ustanova kulture", naveo je Vučić dodajući da u Srbiji, prvestveno Vojvodini, danas živi između 250.000 i 300.000 Mađara.

On je ocijenio da su i Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji "svoji na svome".

"Ponosan sam na Mađare iz Vojvodine i Srbe iz Mađarske. Mađarska treba da nam bude glavni savzenik. Srbija je svojim djelima pokazala da je na putu ka porodici evropskih naroda i kroz vijekove je naš put u Evropu vodio preko Budimpešte i Beča", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo i da će Srbija znati da cijeni prijateljstvo Mađarske.

"Podrška Mađarske nam mnogo znači. Nastavićemo da gradimo dobre odnose sa komšijama jer jaka Srbija znači jak Balkan i čitav region. Srbija zna ko su joj prijatelji, zna da cijeni prave prijatelje i da dobro dobrim vrati", rekao je Vučić, dodajući da vjeruje da je prijateljstvo dva naroda "neraskidivo ojačano".