GLOBUS

Nove prijetnje Sjeverne Koreje: Nanijet ćemo najveću patnju SAD u historiji

Avaz.ba

11.9.2017

Sjeverna Koreja upozorila je da će nanijeti “najveću patnju” Sjedinjenim Američkim Državama ako se Vašington nastavi zalagati za oštrije sankcije Ujedinjenih nacija poslije šestog nuklearnog testa Pjongjanga.

U saopćenju sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova kaže se da će se, ako Vašington bude utjecao na usvajanje “ilegalne i nezakonite rezolucije” o oštrijim sankcijama, Pjongjang pobrinuti da SAD “plate cijenu”, objavila je državna agencija KCNA. 

- Mjere koje će preduzeti Sjeverna Koreja, nanijet će SAD najveću bol i patnju ikad u njihovoj cijeloj historiji - saopćilo je ministarstvo, prenosi AFP.

Svijet će, kako se dodaje, “posmatrati kako Sjeverna Koreja može da ukroti američke gangstere preduzimanjem niza akcija koje su oštrije nego što su oni ikad mogli da predvide”. 

Vašington želi da Savjet bezbjednosti UN-a glasa danas o uvođenju novih sankcija Pjongjangu, uprkos protivljenju Pekinga i Moskve. SAD predlažu naftni embargo za Sjevernu Koreju, zamrzavanje imovine njenog lidera Kim Džong Una, ali i zabranu izvoza tekstila i isplate sjevernokorejskim radnicima u inozemstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.