CRNA HRONIKA

Mislio da su lopovi, a tukli ga specijalci, tražeći Sejfovića

Avaz.ba

11.9.2017

U potrazi za odbjeglim kriminalcem Amelom Sejfovićem informacije koje su službe dostavile specijalacima Srednjobosanskog kantona mogle su biti kobne za 60-godišnjeg Dragu Kneževića, kojega su policajci tukli i maltretirali nakon što su mu u kuću provalili te ostavili haos iza sebe, piše Večernji.hr.

Sve se odigralo u mjestu Završje kod Kiseljaka, na koji se prebacila potraga za sarajevskim kriminalcem. 
 

- Između srijede i četvrtka navečer oko pola 1, petnaest do 1, legao sam spavati negdje oko 11, prvi san je bio i odjednom se čuo tutanj po kući i lupanje, otvaranje, udari na vrata. Prva pomisao mi je bila da je lopov, nisam znao što se događa, međutim, čuo sam odvaljivanje vrata, prišao sam, računajući da su lopovi, i mislio da će, kada me čuju, pobjeći. Međutim, kada su drugi put udarili u vrata provalili su ih, mene oborili na pod i držali me nogama – objasnio je Drago Knežević s kojim je bila i supruga Slavica.

Duge cijevi  

Prema njegovim riječima, nakon što su ušli, svaki koji je prolazio pord njega, udarao ga je.

No, dulje vrijeme on nije znao radi li se o kriminalcima ili, pak, o pripadnicima policije. 


- Molio sam Boga samo da me ne ubiju. Govorio sam im: ‘Uzmite sve što hoćete, samo me pustite i nemojte me udarati’, dodao je Knežević.

Prema njegovim navodima, cijela drama trajala je trideset do četrdeset minuta, nakon čega je shvatio da su mu u kući specijalci, ali mu motiv njihova upada nije bio jasan.

- Kada je sve završilo, policajac mi je rekao: ‘Idi u WC i umij se, krvav si?’ Otišao sam, umio se, policajac me je cijelo vrijeme pratio s puškom. Nakon toga sam sjeo u dnevni boravak i policajac me je pitao znam li što je razlog ovog pretresa, na što sam rekao da ne znam, da sam mislio da su lopovi’, svjedoči ovaj šezdestogodišnjak.

Tek tada su mu rekli da je čovjek pobjegao iz zatvora, da je ubio i pljačkao, nakon čega im je policajac rekao da su imali dojavu da se nalazi u blizini moje kuće.

Ispričali se

 - Jedino što sam ih molio jest da me ne tuku, ali džaba, ko god je prolazio pored mene, udarao me je nogama u glavu, i kada je sve prošlo, otišao sam u Dom zdravlja u Kiseljaku, negdje između pola četiri i četiri sata, a kasnije sam otišao za Bilu - kazao je Knežević.

Najavio je pokretanje krivične prijave zbog zlostavljanja. 


- Sve bi bilo dobro da me nisu tukli. Kada je sve završilo, priznali su da je došlo do pogreške i ispričavali se. Jedan od njih je rekao i da će nadoknaditi svu štetu koju su nanijeli - dodao je.

Supruga Slavica Knežević rekla je kako je jedina dobra stvar u svemu što joj unučad nisu bila tu, jer bi doživjela teški šok. Osim kod Kneževića, specijalci su ‘upali’ još u tri kuće u Završju.

Unatoč pogrešci, policija je, međutim, prijavila Kneževića da je kod njega pronađena puška karabin s optičkim nišanom, zbog čega su najavili da će protiv njega Kantonalnom tužiteljstvu podnijeti krivičnu prijavu za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija. No, Knežević ima dozvolu za lovački karabin, a prijava protiv njega je pokušaj pravdanja nasilja policije.